Luusementti-implantaatio-oireyhtymä lonkkamurtumaleikkauksen yhteydessä - vaikeudeltaan vaihteleva yleinen komplikaatio - Pääkkönen, Juha; Vänni, Ville; Sipilä, Jussi O.T. (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2025)
Luusementti-implantaatio-oireyhtymä on todennäköisesti tromboembolisella mekanismilla kehittyvä luusementin käyttöön liittyvä leikkauksen aikana ilmenevä oireyhtymä, jonka keskeiset piirteet ovat hypoksia, hypotensio ja sekavuus. Valtaosassa tapauksista oireisto on lievä ja nopeasti ohittuva, mutta vaikeimpiin tapauksiin liittyy huomattava varhainen kuolleisuus. Kuvaamme tapauksen, jossa potilaalle kehittyi lonkkamurtuman puoliproteesin sementoinnin yhteydessä vakava luusementti-implantaatiooireyhtymä, josta hänelle jäi merkittävä jäännösoireisto. Keskeisin erotusdiagnoosi on rasvaembolia.
Oireyhtymän ehkäisyssä keskeisintä on oireyhtymän riskin ja sen kehittymisen tunnistaminen. Hoito
perustuu kudosten hapensaannin turvaamiseen.