LASKEVAN YHDYNTÄTRENDIN SYYT SUOMESSA 30— 49-VUOTIAIDEN PARISUHTEESSA OLEVIEN KESKUUDESSA VUOSINA 1971—2015 - Ihalainen, Hanna (My University, 2023)
Tutkielman aiheena oli Laskevan yhdyntätrendin syyt Suomessa 30—49-vuotiaiden parisuhteessa olevien keskuudessa vuosina 1971—2015. Kyseessä oli kvantitatiivinen tutkimus ja siinä käytettiin Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen FINSEX-kyselyaineistoa. FINSEX-aineiston otosvuodet olivat 1971, 1992, 1999, 2007 ja 2015. Aineiston rajaamisen motiivina oli, että yhdyntöjä oli eniten parisuhteessa olevilla, 30—49- vuotiailla, jolloin syy laskevalle yhdyntätrendille näkyisi selviten heidän keskuudessaan. Tutkimusmenetelminä käytettiin ristiintaulukointia ja multinomiaalista regressioanalyysia. Selitettävänä muuttujana oli yhdyntöjen määrä viimeisen kuukauden (30 vrk) aikana ja selittävinä muuttujina olivat asuinpaikka, koulutus, kotitalouden tulot, työmarkkina-asema, stressi ja itsetyydytys. Kaikki selittävät muuttujat selittivät osaltaan laskevaa yhdyntätrendiä. Aikaisemmassa tutkimuksessa myös digitaalisten laitteiden käyttöä makuuhuoneessa arveltiin yhdeksi syyksi yhdyntätrendin laskulle. Ilmiö on kansainvälinen ja se vaati jatkotutkimusta. Jatkotutkimuksen kehittämiseksi suositeltiin kansainvälistä yhteistyötä ja termistön uudistamista. Pro gradu -tutkielman tekeminen aloitettiin palkallisessa korkeakouluharjoittelussa Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksella.
Keywords: FINSEX, hyvinvointi, parisuhde, seksi, Suomi, yhdyntä, yhdyntätrendi ja yhteiskunta.