Täyty näin palio vlwosseiso ilman sytä : Abraham Ikalensiksen saarnojen pois- ja ulos-alkuiset yhdysverbit - Lammi, Arttu (My University, 2020)
Tutkielmassani tarkastelen Abraham Ikalensiksen kahden ruumissaarnan ja yhden saarnakokoelman pois- ja ulos-alkuisten yhdysverbien merkityksiä ja käyttöä. Tutkielmassani selvitän, miten yhdysverbit asettuvat suomen kielen verbikategorioihin ja kuinka yleisiä yhdysverbit ovat aineistoissa. Hyödynnän luokittelussani Anneli Pajusen (2001) luokittelua suomen kielen verbeistä. Tutkielmassani selvitän, miten edusosan ja määriteosan merkitykset vaikuttavat yhdysverbin tulkintaan ja käyttöön. Selvitän myös, onko yhdysverbeillä vakiintuneita käyttöyhteyksiä. Analyysissa hyödynnän hengellisen diskurssin viitekehystä, jonka avulla suurin osa yhdysverbien vertauskuvallisesta käytöstä hahmottuu. Analyysissani huomioin yhdysverbien mahdollisen lainautumisen ruotsista ja selvitän mahdollisia ruotsin kielen malleja sekä niiden antamia merkityksiä. Yhdysverbin etääntynyt tai vakiintunut merkitys tulee esille vieraan kielen esimerkkien avulla. Tutkimuksessani havaitsin, että osa yhdysverbeistä on säilyttänyt edusosansa merkityksen ja osa on etääntynyt sekä määriteosan että edusosan perusmerkityksistä. Erityisesti liikeverbien osana adverbit vahvistavat edusosansa merkitystä ja kuvaavat suuntaa. Analyysini perusteella pois- ja ulosalkuiset yhdysverbit eivät ole tilaverbejä eivätkä aistihavaintoverbejä. Tutkimuksessani selvisi, että Ikalensis on käyttänyt joitakin yhdysverbejä eri merkityksissä, jolloin ne asettuvat suomen kielen eri verbikategorioihin.
Keywords: yhdysverbit, vanha kirjasuomi, Abraham Ikalensis, adverbit, uskonnollinen kieli