Pk-yritysten rahoitusvaje golfkenttäyhtiöiden näkökulmasta - Ilmivalta, Topias (My University, 2026)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan pk-yritysten rahoitusvajeen ilmenemistä golfkenttäyhtiöiden näkökulmasta. Pk-yritysten rahoituksen saatavuus on keskeinen yritysrahoituksen tutkimusalue, sillä pienet ja keskisuuret yritykset kohtaavat ulkoisen rahoituksen hankinnassa usein suurempia haasteita kuin suuret yritykset. Rahoitusvajeen taustalla korostuvat erityisesti informaation epäsymmetria, vakuusongelmat sekä pankkien riskinarviointi. Golfkenttäyhtiöt muodostavat kiinnostavan tarkastelukohteen, koska niiden toimintaan liittyy pääomavaltaisuus, kausiluonteinen kassavirta sekä omistusrakenne, joka poikkeaa monista muista pk-yrityksistä. Tutkielman tavoitteena on selvittää, miten pk-yritysten rahoitusvaje ilmenee golfkenttäyhtiöiden rahoituksessa ja mitkä tekijät selittävät mahdollisia rahoitusrajoitteita. Tarkastelu kohdistuu erityisesti siihen, miten pääomavaltaisuus, kausiluonteisuus, omistusrakenne ja informaation epäsymmetria vaikuttavat pankkirahoituksen saatavuuteen. Tutkimus yhdistää teoreettisen tarkastelun ja empiirisen analyysin. Teoreettinen viitekehys rakentuu pk-yritysten rahoitusvajetta, pecking order -teoriaa sekä pankkien luotonantoa ja luottoriskin arviointia käsittelevästä kirjallisuudesta. Tutkielman empiirinen aineisto koostuu tarkasteltujen golfkenttäyhtiöiden tilinpäätöksistä ja yhtiöjärjestyksistä sekä neljästä puolistrukturoidusta teemahaastattelusta. Haastateltavina oli kolme golfalan toimijaa ja yksi yritysrahoituksen asiantuntija. Haastatteluaineisto analysoitiin teemoittamalla sitä tutkimuskysymysten ja teoreettisen viitekehyksen pohjalta. Analyysissä nousi esiin kaksi keskeistä teemaa: golfkenttäyhtiöiden rahoitukselliset haasteet sekä informaation merkitys pankkien ja kenttäyhtiöiden välisessä suhteessa. Tutkielman perusteella golfkenttäyhtiöiden rahoitukselliset haasteet liittyvät erityisesti toimialan rakenteellisiin ominaispiirteisiin ja pankkien riskinarviointiin. Pääomavaltaiset investoinnit, vaikeasti realisoitava varallisuus ja kausiluonteinen kassavirta voivat heikentää rahoituksen saatavuutta, vaikka yhtiöiden toiminta olisi vakiintunutta. Lisäksi informaation merkitys korostuu, koska pankkien tekemä riskinarviointi perustuu paitsi taloudelliseen informaatioon myös toimialan tuntemukseen ja laadulliseen arvioon. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että golfkenttäyhtiöiden kohdalla rahoitusvaje ei synny vain yrityksen ominaisuuksista, vaan toimialan erityispiirteiden ja rahoitusmarkkinoiden toimintalogiikan yhteisvaikutuksesta.
Keywords: pk-yritykset; rahoitusvaje; golfkenttäyhtiöt; pankkirahoitus; informaation epäsymmetria; rahoitusrajoitteet; luottoriski; pecking order -teoria