Kuoleman käsittely pienten lasten kirjallisuudessa - Aho, Emmi (My University, 2025)
Kuolema on kautta aikojen ollut mystinen ja ihmistä kiinnostava, mutta myös pelottava asia. Kuoleman merkitys ja sen näkyminen ihmisten arjessa on muuttunut vuosien mittaan ja nykyään lapset eivät elämässään kohtaa kuolemaa niin usein kuin ennen. Kuoleman selittäminen ja ymmärtäminen voi olla vaikeaa niin aikuiselle kuin lapselle. Lapsen käsitys kuolemasta riippuu lapsen iästä. Tässä tutkielmassa lasten ikä on rajattu alle kouluikäisiin, jolloin lapsen käsitys kuolemasta ei ole vielä täysin selkeä ja pysyvä ja jolloin aikuisen tuki kuoleman sanoittamisessa on lapsen ymmärtämisen kannalta tärkeää. Yksi keino kuoleman käsittelyyn lapsen kanssa voi olla kirjat, jotka käsittelevät aihetta. Nykyaikaisissa lasten kirjoissa kuolemaa käsitellään lempeästi ja lapsen tasoisesti. Kirjoissa kuolemaa voidaan käsitellä kuvitteellisesti ja se usein kuolema etäännytetään lapsen arjesta esimerkiksi keijujen ja eläinten maailmaan, jolloin lapsen on sitä helpompi turvallisesti käsitellä. Tutkielmaa varten luin 13 suomenkielistä kuolemaa käsittelevää lasten kirjaa, joista sisällön analyysin keinoin poimin teemoja, jotka kuolemaan liittyivät. Kirjoissa teemat jakautuivat suremisen teemoihin kuten ikävään ja vihan tunteisiin, sekä selviytymisen teemoihin, joihin kuului mm. yhteisen surun myötä selviytyminen.
Keywords: lapset, kuolema, lasten kirjat