Ylimääräinen muutoksenhaku : Tarkastelussa erityisesti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen langettavan tuomion merkitys kansallisen tuomioistuimen ratkaisulle - Laurila, Lotta (My University, 2024)
Tutkielmassa perehdytään tuomioiden muutoksenhakukeinoista viimeisimpään vaihtoehtoon eli ylimääräiseen muutoksenhakuun. Ylimääräisen muutoksenhaun tarkastelu on kohdistettu erityisesti siihen, millainen merkitys Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen langettavalla tuomiolla on kansallisen tuomioistuimen ratkaisulle ja sen pysyvyydelle. Ylimääräinen muutoksenhaku on oikeudenkäymiskaaren 31 luvussa säädelty keino, jonka avulla lainvoiman saanut tuomio voidaan purkaa tai poistaa. Tässä tutkielmassa keskitytään erityisesti ylimääräisen muutoksenhaun muodoista tuomionpurkuun ja tuomiovirhekanteluun. Tuomionpurku ja tuomiovirhekantelu kohdistuvat jo lainvoiman saaneeseen ratkaisuun ja ylimääräistä muutoksenhakua hakevan hakijan tulee hakemuksen menestymiseksi vedota virheisiin tai puutteisiin ratkaisun menettelyssä tai aineellisessa lainsoveltamisessa. Tutkimusmetodi tutkielmassa on oikeusdogmaattinen. Tutkielmassa lähteenä on käytetty voimassa olevaa lainsäädäntöä, erityisesti oikeudenkäymiskaarta ja Euroopan ihmisoikeussopimusta, oikeuskirjallisuutta sekä oikeuskäytäntöä niin kansallisista tuomioistuimista kuin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta. Erityisesti oikeuskäytännön kautta tutkielmassa on pyritty havainnollistamaan sitä, millaisilla perusteilla korkein oikeus on päätynyt purkamaan tai poistamaan tietyn lainvoiman saaneen tuomion. Tutkielmassa vastataan siihen, millainen vaikutus Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen antamalla langettavalla ihmisoikeusloukkaustuomiolla on hakijan ylimääräisen muutoksenhaun hakemuksen menestymiselle. Lähtökohtaisesti ihmisoikeustuomioistuimen langettava tuomio ei ole oikeudenkäymiskaaren mukainen peruste tuomion purkamiselle tai poistamiselle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomioilla ei olisi vaikutusta korkeimman oikeuden arvioidessa edellytyksiä tuomion purkamiselle tai poistamiselle. Tuomion purkaminen tai poistaminen voikin olla ainoa keino, jolla varmistetaan ihmisoikeustuomioistuimen toteaman ihmisoikeusloukkauksen lopettaminen. Vaikka Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomio voi edistää hakijan mahdollisuuksia saada tuomionsa purettua tai poistettua, ei ihmisoikeusloukkaus tuomio ole tae siitä ja on täysin mahdollista, että ylimääräinen muutoksenhaku voi menestyä myös ilman Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen langettavaa tuomiota.
Keywords: Euroopan ihmisoikeussopimus, Euroopan ihmisoikeustuomioistuin, oikeudenkäymiskaari, tuomionpurku, tuomiovirhekantelu, ylimääräinen muutoksenhaku