Hinnoittelualgoritmien horisontaaliset kolluusioriskit kilpailuoikeudessa - Jauhiainen, Tiina (My University, 2022)
Kaupankäynti on digitalisoitunut markkinoilla. Yhä suurempi osa kuluttajien ostamista tuotteista hankintaan kivijalkakauppojen sijaan verkkokaupoista ja erilaisilta myyntialustoilta. Digitaalisilla markkinoilla yritykset kilpailevat yhä tiiviimmin hinnoista ja asiakkaista. Kasvavan kilpailupaineen johdosta yritykset ovat alkaneet hyödyntämään hinnoittelualgoritmeja ja dynaamista hinnoittelua, joiden avulla niiden tuotehinnat määrittyvät voimassa olevaa kysyntää ja tarjontaa vastaaviksi. Hinnoittelualgoritmien käytöstä syntyy merkittäviä tehokkuushyötyjä markkinoille, mutta se voi johtaa myös olennaisiin kilpailuriskeihin. Tässä tutkielmassa perehdytään hinnoittelualgoritmien luomiin horisontaalisiin kilpailuriskeihin markkinoilla. Tarkoituksena on selvittää, miten kilpailevat yritykset voivat hyödyntää hinnoittelualgoritmeja niiden välisisissä kartellijärjestelyissä ja minkälaisia vaikutuksia algoritmeilla voi olla tällaisten kilpailunvastaisten menettelyiden arviointiin kilpailusäännösten nojalla. Tutkielmassa selvitetään, voidaanko kilpailuoikeuden ytimeen kuuluvien kartellikiellon ja määräävän markkina-aseman väärinkäytön kiellon avulla tehokkaasti puuttua algoritmisiin kolluusiotilanteisiin. Tutkimuksen osana otetaan myös huomioon teknologian ja tekoälyn nopea kehitys, joka voi muuntaa hinnoittelualgoritmit yhä autonomisemmiksi toimijoiksi markkinoilla. Tutkielmassa on keskitytty kansallisten ja Euroopan unionin kilpailusääntöjen tulkintaan, joita sovelletaan yhdenmukaisesti. Tutkielma on toteutettu lainopillista metodia hyödyntäen. Tutkielma osoittaa, että voimassa olevia kilpailusäännöksiä voidaan soveltaa algoritmisiin kolluusiotilanteisiin rajoitetusti. Jos hinnoittelualgoritmeja on hyödynnetty perinteisten kartellijärjestelyiden osana, voidaan menettelyihin puuttua kilpailusäännösten nojalla. Tällöinkin algoritmien hyödyntäminen menettelyssä voi johtaa oleellisiin haasteisiin rikkomusten tutkinnassa. Hinnoittelualgoritmien laaja horisontaalinen käyttö voi johtaa markkinoilla myös hiljaiseen kolluusioon, jota ei ole kilpailuoikeudessa kielletty. Tutkielmassa todetaan, että hiljaisen ja algoritmisen kolluusiotilanteiden arvioimiseksi kilpailusäännösten nykyistä tulkintaa tulisi kehittää. Tulkintaa voitaisiin laajentaa ensinnäkin yritysten välisen kommunikaation käsitteen uudelleenmäärittämisellä. Toiseksi tutkielmassa ehdotetaan määräävässä markkina-asemassa olevien yritysten erityisen velvollisuuden laajentamista aktiiviseksi huolellisuusvelvollisuudeksi taata hinnoittelualgoritmien huolellinen käyttö. Molempien tulkintaehdotusten osalta tutkielmassa todetaan, että sivistyneiden algoritmien kohdalla vaadittavien teknisten määritelmien laatiminen voi tuottaa haasteita. Hinnoittelualgoritmien luomat kolluusioriskit johtavat siihen lopputulokseen, että kilpailuoikeuden tulkintaa tulee tulevaisuudessa kehittää pitäen mielessä tietotekniset realiteetit. Algoritmien sallitun ja kielletyn hyödyntämisen rajat tulee määrittää johdonmukaisesti kilpailun tehokkuuden takaamiseksi.
Keywords: kilpailu, kartellit, hiljainen kolluusio, määräävä markkina-asema, algoritmit