Ekologinen kestävyys terveysteknologiayrityksissä : kyselytutkimus suomalaisille toimijoille - Pentinmäki, Henna (My University, 2025)
Terveysteknologian toimiala on olennainen osa terveydenhuoltoa, mutta sen ympäristövaikutuksia, erityisesti hiilidioksidipäästöjä, materiaalien kulutusta ja jätteiden syntyä on alettu tarkastella kriittisemmin viime vuosina. Ekologisen kestävän kehityksen edistäminen edellyttää konkreettisia toimia, ja EU-sääntely, kuten kestävyysraportointidirektiivi (CSRD) ja lääkinnällisiä laitteita koskeva asetus (MDR), korostaa vastuullista toimintaa. Suomalaisten terveysteknologiayritysten käytännön toimista ekologisen kestävyyden edistämiseksi on kuitenkin vielä rajallisesti tietoa. Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata suomalaisten terveysteknologiayritysten ekologisen kestävyyden nykytilaa. Tavoitteena oli tuottaa tietoa yritysten tavoitteista, toimenpiteistä sekä raportoinnista ja tavoitteiden toteutumisen aikatauluista. Erityisesti tarkasteltiin hiilijalanjäljen vähentämiseen liittyviä toimia, ympäristöjalanjäljen pienentämistä ja kiertotalouden periaatteiden soveltamista. Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena suomalaisille terveysteknologiayrityksille. Kyselylomake laadittiin kirjallisuuteen perustuen tätä tutkimusta varten ja se sisälsi sekä strukturoituja että avoimia kysymyksiä. Aineisto kerättiin syksyllä 2024, ja kyselyyn vastasi 24 yritystä (vastausprosentti 23 %). Aineisto analysoitiin kuvailevin tilastollisin menetelmin, ja avoimia vastauksia tarkasteltiin kuvailevan sisällönanalyysin avulla. Tulokset osoittivat, että suomalaiset terveysteknologiayritykset ovat sitoutuneet ekologisen kestävyyden edistämiseen erityisesti hiilijalanjäljen vähentämisen muodossa. Luontojalanjäljen huomioiminen, kiertotalouden soveltaminen ja raportointikäytäntöjen yhdenmukaistaminen ovat kuitenkin vasta kehittymässä. Tavoitteiden seuranta on hajanaista, ja erityisesti hiilidioksidipäästöjen tarkempi mittaaminen on vähäistä, mikä rajoittaa tavoitteiden asettamista ja niiden toteutumisen arviointia. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että ekologisen kestävyyden huomioiminen on jo osa terveysteknologiayritysten strategioita, mutta tavoitteiden laajuus, käytännön toimet ja seuranta vaativat vielä kehittämistä. Jatkotutkimuksissa olisi tärkeää selvittää, millaiset ohjauskeinot ja mittaristot parhaiten tukevat tavoitteiden toteutumista. Erityistä huomiota kaivataan epäsuorien päästöjen (Scope 3) mittaamiseen, kiertotalouden laajempaan käyttöönottoon sekä raportointikäytäntöjen yhdenmukaistamiseen, jotta ekologisen kestävyyden edistymistä voidaan arvioida vertailukelpoisesti ja luotettavasti.

The medical technology sector is an essential part of healthcare, but its environmental impacts, particularly carbon emissions, material consumption, and waste generation, are raising increasing concern. Promoting ecological sustainability requires actions, and EU regulations such as the Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) and the Medical Device Regulation (MDR) emphasize responsible practices. However, there is still limited knowledge of how Finnish health technology companies promote ecological sustainability in practice. The purpose of this study was to describe the current state of ecological sustainability in Finnish medical technology companies. The aim was to provide information on companies’ goals, measures, reporting practices, and the timelines for achieving these goals. Particular attention was paid to actions aimed at reducing the carbon footprint, minimizing the environmental footprint, and applying circular economy principles. The study was conducted as a survey targeting Finnish medical technology companies. The questionnaire, developed specifically for this study based on existing literature, included both structured and open-ended questions. Data were collected in autumn 2024, and 24 companies responded (response rate 23%). The structured data were analysed using descriptive statistical methods, while the open-ended responses were examined through descriptive content analysis. The results show that Finnish medical technology companies are committed to promoting ecological sustainability, especially through measures aimed at reducing their carbon footprint. In contrast, attention to biodiversity impacts, circular economy practices, and the harmonisation of reporting methods is still emerging. The monitoring of sustainability targets is fragmented, and particularly the measurement of carbon emissions remains limited, making it challenging to set goals and assess progress. In conclusion, ecological sustainability is already integrated into the strategies of many medical technology companies, but the breadth of the goals, the concreteness of the measures, and the consistency of monitoring require further development. Future research should focus on identifying effective policy instruments and indicators that support the achievement of sustainability goals. Special attention is needed for the measurement of indirect emissions (Scope 3), the wider implementation of circular economy solutions, and the harmonisation of reporting practices to ensure that progress in ecological sustainability can be evaluated reliably and comparably.
Keywords: Ekologinen, hiilijalanjälki, kiertotalous, kestävä kehitys, kyselytutkimus, luontojalanjälki, terveysteknologia, ympäristövaikutus, yritys, vastuullisuusraportointi, Carbon footprint, Circular economy, Ecological sustainability, Environmental impact, Biodiversity footprint, Questionnaire survey, Sustainable development, Medical technology sector, Sustainability reporting, Company