"Nyt on hallussa kesärenkaat" : Seksuaalisuuden, seksin ja ehkäisyn diskurssit Kesäkumikampanjan 2010-luvun musiikkivideoilla - Musakka, Tuula (My University, 2019)
Pro gradu -tutkielma tarkastelee Kesäkumikampanjaa ja sen virallisia musiikkikappaleita. Kesäkumikampanja on nuorille suunnattu turvaseksistä ja kondomin käytön tärkeydestä muistuttava kampanja, jota toteuttaa YleX yhdessä Suomen Punaisen Ristin, Väestöliiton, Syöpäjärjestöjen ja Sotilaskotiliiton kanssa. Vuonna 1995 käynnistetylle kampanjalle julkaistiin 1996 ensimmäinen kesäkumibiisi, jolla haluttiin tuoda näkyvyyttä kampanjalle. Tähän mennessä kesäkumibiisejä on julkaistu 23. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää miten seksuaalisuutta, seksiä sekä ehkäisyä käsitellään Kesäkumikampanjan virallisissa kappaleissa, niiden musiikkivideoilla sekä niistä julkaistuissa mediateksteissä. Tutkimus on rajattu koskemaan 2010-lukua, josta aineistoksi on valittu kolmen teoksen musiikkivideot: “Jossu” (Cheek feat. Jukka Poika 2013), “Kesärenkaat” (Robin 2014) sekä “Tyynysotaa” (Vilma Alina, Nelli Matula, Sini Yasemin & Ida Paul 2017). Musiikkivideoita analysoidaan ottamalla huomioon lyriikat, musiikki, videokuva sekä mahdolliset muut videon ääni- ja tekstimateriaalit. Tutkimusmetodina sovelletaan Mediatekstien kriittistä diskurssianalyysiä, jonka kolmitasoista analyysimallia myös tutkielma noudattaa. Ensimmäinen taso keskittyy aineiston kuvailuun sekä kappaleen taustojen kartoittamiseen. Toisella tasolla tarkastellaan aineistosta nousevia diskurssikäytäntöjä, kuten esimerkiksi intertekstuaalisia viittauksia sekä genrepiirteitä ja keskitytään eritoten seksuaalisuuden ja seksin teemoihin. Kolmas taso tuo mukaan sosiokulttuuriset yhteydet, mediakeskustelun sekä keskittyy Kesäkumikampanjan kontekstiin ja ehkäisyteemaa tukeviin viittauksiin. Aineiston kriittisessä tarkastelussa seksuaalisuuden, seksin ja ehkäisyn teemojen käsittelystä nousi yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia. Muun muassa nuorten ensikosketukset seksiin, naisen seksuaalisuus sekä vanhempien rooli lastensa seksuaalikasvattajina nousivat esiin aineistosta. Robinin ”Kesärenkaat” herätti mediakeskustelua artistin nuoren ikänsä vuoksi, ja ”Jossu”-kappale näkyi mediassa erityisesti feministikriitikoiden toimesta. ”Tyynysotaa”-kappaleen artistit sen sijaan itse nostivat mediassa esiin seksuaalisuuden ja ehkäisyn tasa-arvo-ongelmia.
Keywords: diskurssianalyysi, ehkäisy, Kesäkumikampanja, kulttuurinen musiikintutkimus, musiikkivideo, seksuaalisuus