Opettajaksi eri elämänvaiheessa - Nuorten ja uudelleenkouluttautuvien luokanopettajaopiskelijoiden motivaatiotekijät FIT-Choice-mallin valossa - Fagerström-Jokinen, Sanna; Intovuori, Liisa (My University, 2026)
Tässä pro gradu –tutkielmassa tarkastellaan luokanopettajaksi hakeutuvien opiskelijoiden motivaatiotekijöitä FIT-Choice-mallin (Factors Influencing Teaching Choice) näkökulmasta. Malli jäsentää opettajaksi hakeutumista arvoperustaisten, henkilökohtaisten ja sosiaalisten motivaatiotekijöiden kautta. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, mitkä tekijät motivoivat nuoria, ensimmäiseen ammattiinsa kouluttautuvia luokanopettajaopiskelijoita sekä uudelleenkouluttautuvia luokanopettajaopiskelijoita hakeutumaan alalle ja millaisia eroja ja yhtäläisyyksiä näiden ryhmien motivaatiotekijöissä ilmenee. Tutkimus toteutettiin laadullisena haastattelututkimuksena. Aineisto koostuu 13 luokanopettajaopiskelijan teemahaastattelusta, joista seitsemän osallistujaa oli nuoria, ensimmäiseen ammattiinsa opiskelevia ja kuusi uudelleenkouluttautuvia opiskelijoita. Haastatteluaineisto analysoitiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin avulla hyödyntäen FIT- Choice-mallin pääluokkia. Tulokset osoittavat, että molempien ryhmien motivaatioita ohjaavat erityisesti arvoperustaiset ja sisäiset tekijät, kuten halu työskennellä lasten kanssa, kiinnostus opettamiseen sekä opettajan työn merkityksellisyys. Uudelleenkouluttautuvien opiskelijoiden motiiveissa korostuvat lisäksi työn ja muun elämän yhteensovittamiseen sekä arvojen kirkastumiseen liittyvät tekijät, jotka näyttäytyvät aineistossa usein autonomisesti jäsentyneinä uravalintoina. Nuorten ensikertalaisten opiskelijoiden motivaatiota tukevat puolestaan erityisesti myönteiset koulukokemukset ja opettajamallit. Tulosten perusteella opettajaksi hakeutumisen motivaatiota voidaan tarkastella yksilöllisesti rakentuvana ilmiönä, jossa elämäntilanne ja kokemushistoria vaikuttavat motiivien painotuksiin. Tämä tarjoaa opettajankoulutukselle mahdollisuuksia kehittää ohjaus- ja tukikäytäntöjä, jotka tunnistavat opiskelijoiden erilaiset motiiviprofiilit.
Keywords: Avainsanat: luokanopettajaksi hakeutuminen, motivaatio, FIT-Choice-malli, itsemääräämisteoria, uudelleenkouluttautuminen, opettajankoulutus