Blogien suusanallisen viestinnän rooli lukijoiden ostopäätöksen muodostumisessa - Saarinen, Miia (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Blogien määrä on kasvanut kuluneen vuosikymmenen aikana räjähdysmäisesti ja ne ovat osoittautuneet erinomaiseksi keinoksi herättää keskustelua kuluttajien ja asiakkaiden keskuudessa. Blogin voidaan määritellä olevan verkkosivusto, jonka avulla henkilö voi ilmaista ajatuksiaan, mielipiteitään sekä jakaa kokemuksiaan ja ideoitaan. Blogeissa esiintyvästä bloggaajan tuotteita tai palveluita koskevia mielipiteitä sisältävistä kirjoituksista voidaan käyttää nimitystä elektroninen suusanallinen viestintä. Tässä tutkielmassa tarkoituksena on kuvata, mikä on blogien suusanallisen viestinnän rooli lukijoiden ostopäätöksen muodostumisessa. Tätä tutkielman tarkoitusta lähestytään kolmen alaongelman kautta, jotka ovat: • Miten elektroninen suusanallinen viestintä esiintyy blogeissa lukijan näkökulmasta? • Miten ostopäätös muodostuu? • Mitkä ominaisuudet suusanallisessa viestinnässä vaikuttavat kuluttajaan? Tutkielma koostuu sekä teoreettisesta että empiirisestä osuudesta. Teoriaosuudessa käydään läpi blogien suusanallisen viestinnän sekä ostopäätöksen muodostumisen aiempaa teoriaa. Empiirinen aineisto kerättiin kvantitatiivisella menetelmällä Turun yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelijoilta. Tuloksia analysoitiin keskiarvotestien sekä ristiintaulukoinnin avulla. Tulosten perusteella voitiin todeta blogien suusanallisen viestinnän sisällöllä, kuten esimerkiksi kuvilla ja viestien selkeydellä olevan lukijoille enemmän merkitystä kuin bloggaajan demografisilla ominaisuuksilla, kun tarkastellaan elektronisten suusanallisten viestien roolia ostopäätöksenteossa. Myös suusanallisen viestinnän uskottavuutta pidettiin aiempien tutkimusten tapaan ostopäätökseen vaikuttavana tekijänä. Merkittävimmät uskottavuuteen positiivisesti vaikuttavat tekijät olivat bloggaajan koettu rehellisyys, markkinointiyhteistöiden selkeä ilmoittaminen sekä bloggaajan omasta aloitteesta lähtevä suusanallinen viestintä. Kaiken kaikkiaan tutkimuksen tulosten perusteella voitiin päätellä blogien suusanallisella viestinnällä olevan sitä enemmän vaikutusta kuluttajan ostopäätöksentekoon, mitä useammin henkilöllä on tapana lukea blogeja.