TOIMINTOLASKENNAN SOVELTUVUUS PALVELUIDEN HINNOITTELUUN TUOTTEISTAMISPROSESSISSA Case: Sosiaali- ja terveysalan toimintayksikkö, palliatiivinen poliklinikkatoiminta - Sorsa, Elli-Inkeri (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Kustannuslaskennan avulla yrityksen kustannuksista tuotetaan taloudellisia raportteja johdon päätöksenteon ja yritystoiminnan strategisen suunnittelun perustaksi. Yritystoiminnasta aiheutuneet kustannukset on tunnettava toiminnan kannattavuuden ja taloudellisuuden arvioimiseksi. Kustannuslaskennalla on suora yhteys palvelujen hinnoitteluun, palveluiden tuotteistamiseen ja hinnanasetannalle markkinoilla. Kustannuslaskentamenetelmän valinta on strategisesti tärkeä päätös organisaatiossa, jotta se tuottaa oikeaa ja riittävää tietoa johdon päätöksenteon tueksi. Tuotteistaminen on yksi palveluiden kehittämisen keinoista. Tuotteistamisen tavoitteena on liiketoiminnan uudistaminen ja kehittäminen siten, että asiakkaan saama hyöty maksimoituu, palvelun laatu ja tuottavuus paranevat. Näiden seikkojen toteutuessa myös yrityksen kannattavuus paranee. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää soveltuuko toimintolaskenta sosiaali- ja terveysalalla toimivan toimintayksikön hinnoittelun perustaksi tuotteistamisprosessissa. Tässä tutkimuksessa tutkimusongelmaa lähestytään kontingenssiteoreettisesta näkökulmasta. Kontingenssiteoreettisen lähestymistavan avulla pyritään yksilöimään ne tilannetekijät, jotka vaikuttavat laskentatoimen järjestelmän ominaispiirteisiin. Tutkimuksessa tarkasteltavat kontingenssitekijät ovat toimintaympäristö ja sen epävarmuus, teknologia, strategia sekä organisaation rakenne ja koko. Nämä kontingenssitekijät on tunnistettu aiempien tutkimusten empirioista. Näiden kontingenssitekijöiden avulla pyritään ymmärtämään organisaatioiden tarvetta muuttaa käytössä olevaa johdon laskentajärjestelmää, joka tuottaa tarvittavia raportteja johdon taloudenohjauksen tueksi. Tutkimus on tutkimusotteeltaan nomoteettinen. Tutkimusmenetelmä tässä tutkimuksessa on kvalitatiivinen. Tutkimuksen teoreettisen lähdeaineiston pohjalta muodostettua teoreettista viitekehystä testataan tutkimuksen empiirisessä osassa. Tutkimuksen empiirinen aineisto koostuu sosiaali- ja terveysalalla toimivassa toimintayksikössä tehdystä teemahaastattelusta ja muusta toimintayksiköstä saadusta kirjallisesta materiaalista. Tutkimuksessa tarkasteltujen kontingenssitekijöiden todettiin vaikuttavan toimintayksikön laskentajärjestelmän ominaispiirteisiin. Tutkimuksen tulosten mukaan toimintolaskenta soveltuu kustannuslaskentamenetelmistä parhaiten toimintayksikön tuottamien palveluiden todellisten kustannusten selvittämiseksi sekä hinnoittelun perustaksi tuotteistamisprosessissa.