Saanhan olla sinun rinnallasi, rakas oma sulhaseni. Puhuttelumuodot ja affektiivisuus sota-ajan henkilökohtaisissa kirjeissä - Ek, Alina (My University, 2017)
Tarkastelen tutkielmassani puhuttelumuotoja ja affektiivisuutta talvi- ja jatkosodanaikaisessa henkilökohtaisessa kirjeenvaihdossa. Tutkin sitä, miten puhuttelut ja affektiivisuus on muotoiltu kirjeisiin sekä miten vastaanottajan huomiointi näkyy niissä. Aineistoni koostuu yhteensä 120 kirjeestä, ja olen saanut sen kirjeiden kirjoittajien sukulaisilta tutkielmaani varten. Puhuttelemisella tarkoitetaan jonkin asian sanomista toiselle sekä niitä sanoja, joita vastaanottajasta käytetään. Puhuttelusanat ovat siten niitä vastaanottajaan viittaavia sanoja, joiden avulla huomio herätetään ja kohdistetaan esitykseen. Affekti määritellään voimakkaaksi tunteeksi ja affektiivinen tunnepitoiseksi ja mielialaan liittyväksi. Tutkielmassani tarkastelen näitä teemoja sota-aikaisessa kirjeenvaihdossa ja pyrin nitomaan ne yhteen. Tutkielmani tarkoituksena on selvittää, miten toista puhutellaan, miten konteksti vaikuttaa puhuttelumuodon valintaan, miten tunne on ilmaistu niin puhutteluissa kuin juoksevan tekstin lomassa ja millaisissa asiayhteyksissä tunnetta ilmaistaan. Tutkielmani pääasiallisena hypoteesina on, että kirjeissä esiintyvät puhuttelumuodot ovat affektiivisia ja vastaanottajan huomioivia ilmauksia ja että kirjoittajan tunteet näkyvät kirjeissä voimakkaasti. Tutkimus on luonteeltaan kvalitatiivinen ja kuuluu pragmatiikan ja tekstintutkimuksen alaan. Teoriataustana olen käyttänyt puhuttelujen osalta pääasiallisina lähdeteoksina Valma Yli-Vakkurin, Hanna Lappalaisen ja Matti Leiwon ym. teoksia, ja tunteenilmaisua tarkastellessani Salla Kurhilan ja Anne Mäntysen toimittamia artikkeleita. Olen myös hyödyntänyt vuorovaikutuksen ja keskusteluntutkimuksen keinoja. Tutkielmani tuloksista voidaan päätellä, että tunnepitoisessa ja läheisessä vuorovaikutustilanteessa toisen suora puhuttelu on yleistä ja puhuttelumuodot ovat hyvin tunnepitoisia. Tuloksista on selvästi nähtävissä, että tietyt puhuttelusanat esiintyivät tietyissä tilanteissa, ja vaikka joitain sanoja oli käytetty enemmän kuin toisia, jokaiselle puhuttelumuodolle oli havaittavissa selkeä syy. Myös tunteenilmaisu eri keinoin on läpi aineistoni vahvasti esillä. Sodanaikainen henkilökohtainen kirjeenvaihto tarjoaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia eri alojen tutkimuksiin. Tässä tutkielmassa olen keskittynyt kielitieteelliseen näkökulmaan. Kirjeiden puhuttelumuotoja ja kirjeteksteissä esiintyvää tunteenilmaisua ei ole aiemmin tutkittu kielitieteellisestä näkökulmasta, joten tutkielmani pohjalta olisi otollista tutkia aihetta laajemminkin.