Lähiesihenkilön tunneälyn merkitys asiantuntijaorganisaation henkilöstövähennyksissä - Tilli, Veera (My University, 2025)
Nykyisessä dynaamisessa työelämässä muutos on pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Organisaatioilla on kasvavat paineet lisätä tuottavuuttaan, sopeutua markkinoiden muutoksiin ja saavuttaa kilpailuetua jatkuvasti yhä vaativammaksi muuttuvassa toimintaympäristössä. Sen seurauksena erilaiset kustannusten hallintaan tähtäävät toimenpiteet kuten henkilöstövähennykset ovat yleisiä. Nämä toiminnot voivat tarjota säästöjä lyhyellä aikavälillä. Niiden vaikutukset ovat kuitenkin laaja-alaisia ja pitkäkestoisia sekä yksilö- että organisaatiotasolla. Ne heikentävät muun muassa työntekijöiden sitoutuneisuutta, luotta-musta sekä tuottavuutta. Tämä kirjallisuuskatsaukseen perustuva kandidaatintutkielma tarkastelee tunneälyn roolia asiantuntijaorganisaatioiden resilienssin ja menestyksen tukijana henkilöstövähennystilanteissa, joissa työntekijöiden luottamus ja sitoutuneisuus ovat koetuksella. Tutkielmassa hyödynnetyt aineistot koostuvat pääasiallisesti tieteellisestä kirjallisuudesta, kuten psykologian ja johtamisen alan asiantuntijateksteistä sekä aihepiirin empiiristen tutkimusten tuloksista. Kirjallisuuden valossa tunneälyllä vaikuttaa olevan keskeinen rooli sekä yksilön sopeutumiskyvyn että organisaatioiden kriisinkestävyyden vahvistamisessa. Kriisitilanteissa lähiesihenkilön korkea tunneäly, erityisesti empatia, motivaatio ja kommunikaatiotaidot, lievittävät henkilöstövähennysten aiheuttamaa epävarmuutta ja edistävät uudenlaisten toimintatapojen omaksumista. Tunneäly ei siis ole vain yksilön ominaisuus tai taito, vaan myös strateginen voimavara, joka voi tukea organisaation kykyä selviytyä epävarmoista ajoista sekä edistää kestävää uudistumista ja tulevaisuuden toimivuutta.
Keywords: tunneäly, johtajuus, luottamus, sitoutuminen, asiantuntijaorganisaatio, henkilöstövähennykset