Onkolyyttiset virukset syövän hoidossa - Parpo, Netta (My University, 2025)
Onkolyyttiset virukset ovat viruksia, joiden ominaisuuksia voidaan hyödyntää syöpätautien hoidossa. Onkolyyttisten virusten toiminta perustuu siihen, että ne käyttävät isäntäsoluinaan spesifisesti syöpäsoluja. Onkolyyttiset virukset luokitellaan immunoterapeuttiseksi syövänhoitomenetelmäksi, sillä suoran syöpäsolun lysosoitumisen lisäksi ne tuhoavat syöpäkudosta aktivoimalla potilaan immuunijärjestelmän soluja syöpäsoluja vastaan. Onkolyyttisillä viruksilla on potentiaalia tehokkaana syövänhoitomenetelmänä, sillä ne osallistuvat syöpäkudoksen tuhoamiseen usealla eri tavalla. Niillä on luontaisia ominaisuuksia, jotka mahdollistavat syöpäsolujen tuhoamisen ilman terveen kudoksen vaurioitumista. Onkolyyttisiin viruksiin liittyy kuitenkin vielä haasteita, jonka takia niiden toimintaa tulee tehostaa. Tässä tutkielmassa perehdytään eri tapoihin onkolyyttisten virusten tehokkuuden ja turvallisuuden lisäämiseksi. Tällä hetkellä syöpähoidoissa käytettäviä erilaisia onkolyyttisiä viruksia on hyväksytty muutamia. Suuri osa tutkimuksista käsitteleekin onkolyyttisiin viruksiin kohdistuvia haasteita ja niiden mahdollisia ratkaisuja. Onkolyyttisten virusten toiminnan optimoimiseksi tulee huomioida useita eri tekiöitä. Aihetta on tutkittu paljon, ja virusten geenimuokkausmenetelmistä on saatu lupaavia tuloksia. Geenimuokkauksen ohella onkolyyttisten virusten käyttö yhdessä muiden syövänhoitomenetelmien kanssa on osoittanut toimivia tuloksia. Yhdistelmähoidot voivat tehostaa hoitomenetelmien toimintaa, sekä vähentää mahdollisia haitallisia sivuvaikutuksia. Tutkielman tarkoituksena on käydä läpi vaihtoehtoisia ratkaisuja onkolyyttisiä viruksia koskeviin rajoituksiin ja haasteisiin. Tavoitteena on tieteellisten artikkeleiden avulla selvittää onkolyyttisten virusten toimintaa ja mahdollisuuksia, ja miten niitä tulisi kehittää tulevaisuuden hoitomenetelmänä.
Keywords: onkolyyttinen virus, syöpärokote, immunoterapia, geenimuokkaus