Henkilökunnan kokemuksia tiimipohjaisesta hoidosta perusterveydenhuollossa - Sluyts, Tiina; Tapani, Henna; Mäkelä Kaisu-Leena; Mäkelä; Marjo; Stolt; Minna; Koivunen, Marita (Finland, 2026)
Tiimipohjaisen perusterveydenhuollon palvelun avulla voidaan parantaa sekä potilaiden hoidon tuloksia että ammattilaisten työtyytyväisyyttä. Myös terveydenhuollon resurssoinnin ja hoidon koordinoinnin on todettu toteutuvan tehokkaammin. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on kuvata suomalaisen hyvinvointialueen perusterveydenhuollon henkilökunnan kokemuksia tiimipohjaisen hoidon toimivuudesta ja merkityksestä potilaan hoidolle. Tutkimuksen aineisto kerättiin tiimipohjaista hoitoa toteuttaneen henkilökunnan keskuudessa (N=24) teemahaastatteluina syksyllä 2024. Haastatteluaineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysillä. Tulosten mukaan moniammatillisella yhteistyöllä oli merkitystä tiimin toimivuuden ja palvelun saatavuuden näkökulmasta. Vastuuhoitajuuden merkitys korostui hoidon koordinoijana, ja hoitajat pystyivät hyödyntämään ammattitaitoaan paremmin. Itsenäinen päätöksenteko potilaan kokonaisvaltaisesta hoidosta lisääntyi. Terveyshyötyvalmennuksella nähtiin olleen hyötyä potilaan elämänlaadun parantamisessa. Työhyvinvoinnin koettiin vahvistuneen tiimipohjaisen hoidon myötä. Riittävä resurssointi ja työn tavoitteiden selkeys olivat tiimityön tehokkuuden kannalta keskeisiä asioita. Johtamiseen kaivattiin tiedolla johtamista ja tukea muutoksien hallintaan. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että tiimipohjainen hoito voi tarjota joustavamman palvelun, jossa huomioidaan potilaan kokonaisvaltainen hyvinvointi. Tiimityöskentely voi vahvistaa ammattilaisten välistä yhteistyötä ja osaamisen jakamista, mikä puolestaan voi parantaa hoidon laatua.