Skenaariot johdon laskentatoimen strategisessa suunnittelussa ja päätöksenteossa : Analytiikka arvonluojana ja tietämys liiketoiminnan voimavarana - Runsas, Elisa (My University, 2019)
Tämän päivän organisaatiot toimivat alati muuttuvassa ja yhä kilpaillummassa liiketoimintaympäristössä, jossa muutokset aiheuttavat tarpeen organisatorisille ja strategisille muutoksille ja edellyttävät tehokasta reagointia niin suuruuden kuin nopeuden osalta. Organisaation reagoidessa ja muovatessa strategiaansa, liiketoimintamalliaan tai muutostoimiaan muutosten myötä liian hitaasti, se voi menettää kilpailuasemansa. Ensisijaisen tärkeää olisikin tietää, miten dynaamisessa ja kilpaillussa liiketoimintaympäristössä voi menestyä. Tässä tutkielmassa keskitytään tulevaisuuden mallintamiseen analyyttisten menetelmien ja tietoperusteisen päätöksenteon avulla. Huomio kiinnittyy etenkin skenaariomallinnukseen ja siihen, millaisiin ongelmiin ja miten eri tavoin skenaarioita voidaan hyödyntää, kun tarkoituksena on tuottaa tukea organisaation strategiseen suunnitteluun ja päätöksentekoon. Tutkielmassa tarkastellaan, miten skenaariot tukevat johdon laskentatoimen strategista suunnittelua ja päätöksentekoa ja miten organisaatioiden tulisi muovata johdon laskentatoimen prosessejaan menestyäkseen dynaamisessa liiketoimintaympäristössä kohdeorganisaation systeemidynaamisen liiketoimintamallin mukaan. Tutkielma on tutkimusotteeltaan toiminta-analyyttinen. Tutkielman tutkimusmetodologiaksi on valittu laadullinen tutkimus ja se perustuu empiriasta hankittuun aineistoon, joka on kerätty järjestämällä sisäisiä palavereja, haastattelemalla kohdeorganisaation asiantuntijoita sekä hyödyntämällä tutkimuskohteen monipuolisia arkistomateriaaleja. Mukana on myös käsiteanalyyttinen, argumentointityyppinen osa, jossa rakennetaan viitekehystä empiiristä tutkimusta varten. Tutkimus osoittaa, että empiiriset havainnot vastaavat aiempaa teoreettista aineistoa hyvin. Näin ollen olemassa oleva teoria-aineisto on ajantasaista ja kattavaa sekä kuvaa todellisuutta realistisesti. Tutkielman johtopäätöksinä todetaan, että skenaariot tukevat johdon laskentatoimen strategista suunnittelua ja päätöksentekoa useammalla eri tavalla. Ne valmistavat organisaatiota erilaisille muutoksille kasvattaen päätöksenteon ja reagoinnin nopeutta ja tehokkuutta sekä yleistä toimintavarmuutta, lisäävät joustavuutta sekä avustavat strategian valinnassa ja sen muovaamisessa. Kokonaisvaltaisemmin katsottuna ne luovat edellytykset myös organisaation johtamiselle. Lisäksi johtopäätöksinä todetaan, että säilyttääkseen asemansa ja menestyäkseen nykyisessä liiketoimintaympäristössä, organisaation on oltava tulevaisuussuuntautunut, tietoperusteinen ja sen tulee pyrkiä rajaamaan epävarmuutta jollain menetelmällä. Tutkimuksen myötä ainakin ennakoivan ja ohjaavan analytiikan omaksuminen sekä dynaamisten menetelmien, kuten systeemidynamiikan ja skenaariomallinnuksen implementointi toimivat tähän hyvinä välineinä.
Keywords: Analytiikka, dynaamisuus, skenaariot, strateginen johdon laskentatoimi, strateginen suunnittelu ja päätöksenteko, tietoperusteinen päätöksenteko