Hub and spoke -kartellit – kartellirikkomus vertikaalisen tietojenvaihdon seurauksena - Heurlin, Jenni (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Niin kutsutut hub and spoke -kartellit ovat kartelleja, jotka perustuvat jakeluportaan eri tasoilla toimivien yritysten (esim. toimittajien ja vähittäismyyjien) väliseen tietojenvaihtoon. Hub and spoke -kartelleissa kilpailevat yritykset eivät siis vaihda suoraan keskenään tietoja, vaan tietojenvaihto tapahtuu kolmannen osapuolen, kilpailijoiden yhteisen kauppakumppanin kautta. Tutkielmassa arvioidaan, milloin ja millä edellytyksillä lähtökohtaisesti sallittu jakeluportaan eri tasoilla toimivien yritysten välinen tietojenvaihto voidaan katsoa kilpailulain 5 §:n sekä SEUT 101(1) artiklan vastaiseksi kilpailunrajoitukseksi, jonka osapuoleksi myös tämä kilpailevien yritysten eri jakeluportaan tasolla toimiva yhteinen kauppakumppani katsotaan. Tutkimuskysymystä tarkastellaan oikeusdogmaattisesta tulokulmasta tutkielman sisältäessä myös oikeustaloustieteellisiä sekä -vertailevia piirteitä. Tärkeimmiksi tutkielman lähteiksi muodostuvat erityisesti Yhdistyneen kuningaskunnan aihepiiriä käsitelleet oikeustapaukset sekä näihin perustuvat, erityisesti Okeoghene Odudun, artikkelit sekä oikeuskirjallisuus, joita voidaan pitää pohjana myös suomalaisen käytännön perusteena materiaalisten kieltosäännösten harmonisoinnin myötä. Myös Euroopan unionin oikeus- ja ratkaisukäytännöllä sekä virallislähteillä on tutkielmassa merkittävä rooli. Yhdistyneessä kuningaskunnassa jakeluketjun eri portailla toimivien yritysten välisen tietojenvaihdon on katsottu voivan muodostaa yhdenmukaistetun menettelytavan ja näin ollen kilpailuoikeuden kieltoperiaatteen vastaisen toiminnan kuitenkin niin, etteivät tahattomat tietojen paljastukset vertikaalisuhteissa johda kieltoperiaatteen soveltamiseen. Tutkielmassa päädytään siihen, että Yhdistyneen kuningaskunnan oikeuskäytännössä omaksuttu lähestymistapa hub and spoke -kartelleita kohtaan lienee pitkälti Euroopan unionin virallisaineiston sekä oikeus- ja ratkaisukäytännön mukainen. Yhdistyneessä kuningaskunnassa on kuitenkin – perustuen kartellin muotoon – edellytetty kartellin osapuolilta laajempaa tietoisuutta ja tarkoitusta, kuin mitä EU:n käytännössä on pelkästään kilpailijoiden välisissä kartelleissa edellytetty. Tämä kanta on hyväksytty julkisasiamiesten ratkaisuehdotuksissa, mutta Euroopan unionin tuomioistuimen ennakkoratkaisulla saataisiin varmuus siitä, mikä merkitys kartellin muodolle on annettava sen yhdenmukaistetun menettelytavan arvioimisen kannalta ja kuinka suurta varovaisuutta vertikaalisessa tietojenvaihdossa on noudatettava.