Kansainvälistyvän konsernin siirtohinnoittelun kehittäminen - Mäkinen, Eetu (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Kansainvälisen konsernin on pohdittava siirtohinnoittelua monesta näkökulmasta, mutta vähimmäisvaatimuksena on siirtohinnoitteludokumentaation tekeminen ja markkinaehtoisuusperiaatteen noudattaminen konsernin sisäisissä transaktioissa. Eri maiden veroviranomaisilla on luonnollinen pyrkimys saada maahan kuuluvat verotulot mahdollisimman tehokkaasti kerätyksi, joka taas johtaa kansainvälisten konsernien osalta siirtohinnoitteluvalintojen perusteluun veroviranomaisille. Laadukkaan siirtohinnoittelun avulla kansainväliset konsernit pystyvät hallitsemaan siirtohinnoitteluun liittyvää veroriskiä. Konsernin siirtohinnoittelupolitiikan ollessa tarkasti pohdittu ja implementoitu, pystytään siirtohinnoitteluun liittyviä virhetulkintoja tai siirtohinnoittelupolitiikan vastaisia toimintatapoja välttämään. Siirtohinnoittelu on jokaisessa konsernissa erilaista, johtuen sen yksilöllisyydestä, jolloin yhtä tiettyä tapaa siirtohinnoittelun toteuttamiseen ei ole onnistuttu kehittämään. Tutkielman tarkoituksena on kehittää kansainväliselle konsernille malli siirtohinnoittelun toteuttamiseen, suunnitella siirtohinnoitteluvalinnat markkinaehtoisiksi ja pohtia siirtohinnoittelun riskienhallinnan toteuttamista. Tutkielma toteutettiin konstruktiivisella menetelmällä ja siinä syvennyttiin tutkielmaan case konserniksi valitun kohteen siirtohinnoittelun kehittämiseen. Case konserni sopii tutkielmaan ja kyseiseen tutkielmatyyppiin erittäin hyvin, koska sillä ei ole vielä yhtenäistä menetelmää siirtohinnoittelun toteuttamiseen ja siirtohinnoittelu on kansainvälistymisen ansiosta konsernille tulevaisuudessa tärkeää. Tutkielmassa onnistuttiin luomaan konsernille siirtohinnoittelumalli, jonka avulla markkinaehtoperiaatteen noudattaminen on mahdollista ja siirtohinnoittelun riskienhallinta kehittyy. Lisäksi kehitetyn siirtohinnoittelumallin avulla case konserni pystyy varautumaan dokumentaatiovelvoitteiden laajentumiseen tulevaisuudessa. Tutkielmassa selvisi, että siirtohinnoittelun kehittämisessä ensiarvoisen tärkeää on konsernin yhtiöiden toimintojen, liiketoimintaan sitoutuneiden varojen, riskien ja vastuiden ymmärtäminen. Toimintojen, varojen, riskien ja vastuiden vaihdellessa case konsernin yhtiöiden välillä, ei yhtä mallia siirtohinnoittelun toteuttamiseen voitu kehittää. Sen sijaan mallissa korostetaan siirtohinnoitteluliiketoimen osapuolien merkitystä markkinaehtoisuuteen ja pohditaan, miten eroavaisuudet huomioidaan siirtohinnoittelussa. Tutkielmassa selvisi myös, että kevennetyn siirtohinnoitteludokumentaation laatiminen ei välttämättä tarkoita sitä, että toiminto- tai vertailuanalyysin voi jättää tekemättä. Markkinaehtoisuuden todistaminen ilman näitä vaiheita on mahdotonta toteuttaa, jolloin siirtohinnoittelun riskienhallinnan ja laadukkuuden näkökulmasta ne on perusteltua tehdä.