KOULUN MONIAMMATILLINEN YHTEISTYÖ LUOKAN- JA ERITYISOPETTAJAOPISKELIJOIDEN NÄKÖKULMASTA - Saarela, Eea (My University, 2019)
Tutkimus tarkastelee luokanopettajaopiskelijoiden ja erityisopettajaopiskelijoiden näkemyksiä moniammatillisesta yhteistyöstä. Tavoitteena on tutkia opiskelijoiden valmiuksia, motivaatiota ja asennetta opettaa inklusiivisessa koulussa, jossa erityisopetuksen oppilaat integroidaan yleisopetuksen luokkiin. Määrälliseen tutkimukseen vastasi yhteensä 246 Turun yliopiston opettajaopiskelijaa, joista 140 oli luokanopettajaopiskelijoita ja 106 erityisopettajaopiskelijoita. Tutkimuksen aineisto kerättiin sähköisesti kesällä 2018 ja analysoitiin syksyllä 2018. Kysymyslomake sisälsi 56 väittämää, joihin vastattiin viisiportaisella Likert-asteikolla. Teoriaosuudessa käsitellään tutkimukselle tärkeät käsitteet, kuten moniammatillinen yhteistyö, inkluusio, motivaatio, asenne ja kouluhyvinvointi. Tutkimus perustuu Konun (2002) kouluhyvinvointimalliin, jossa yksilön ominaisuudet mahdollistavat moniammatillisen yhteistyön, mikä tukee koulun hyvinvointia. Tutkimuksen tuloksista ilmenee luokanopettajaopiskelijoiden puutteelliset valmiudet opettaa tehostetun ja erityisen tuen oppilaita yleisopetuksen luokkiin integroituina. Aineistoa käsiteltäessä pystyttiin toteamaan, että erityisopettajaopiskelijat suhtautuvat luokanopettajaopiskelijoita myönteisemmin moniammatilliseen yhteistyöhön. Erityisopettajaopiskelijat kokivat omat henkilökohtaiset valmiutensa, asenteen ja motivaation inkluusion periaatteiden mukaan opettamista tukevina.
Keywords: moniammatillinen yhteistyö, inkluusio, luokanopettajakoulutus, erityispedagogiikka