SYRJÄYTYMISVAARASSA OLEVAT NUORET Tutkimus Oma Koutsi –hankkeen nuorista - Valtonen, Tia (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tässä pro gradu- tutkimuksessa tarkastelun kohteena ovat nuoret, joilla ei ole koulu- tai työpaikkaa, ja ovat siten syrjäytymisvaarassa. Aineistona on käytetty Oma Koutsi –hankkeen nuoria. Hanke on tarkoitettu 17-29 -vuotiaille nuorille, jotka kaipaavat arjessaan tukea työhön ja opiskeluihin liittyvissä taidoissa. Nuorella on mahdollisuus harjoitella työnhaussa ja työelämässä tarvittavia taitoja, arjen hallintaa ja sosiaalisia taitoja. Vapaaehtoisen tarkoituksena on tsempata nuorta ja tukea nuoren osaamista. Työ tehdään nuoren arjessa. Jokaiselle nuorelle räätälöidään omat tukiportaat. Tutkimuksen analyysimenetelmänä on käytetty sisällön analyysiä. Aineisto koostuu sekä hankkeesta kiinnostuneille, työ- ja koulutuselämän ulkopuolella oleville 49 nuorelle tehdystä alkuhaastattelusta, että tekemästäni kuuden nuoren teemahaastattelusta. Aineiston analysointi on toteutettu etsimällä vastauksia esitettyihin kysymysiin: Miten nuoret ovat kokeneet työttömyytensä, millaista tukea he toivovat saavansa, millaista apua he ovat saaneet, millaisia eroja he ovat kokeneet virallisten ja vapaaehtoisten palveluiden välillä ja millaisia palveluita he vielä toivoisivat saavansa. Nyky-yhteiskunta painottaa työelämään osallistumisen tärkeyttä, joten sen ulkopuolelle jääminen tulkitaan usein epäonnistumiseksi. Työelämän ulkopuolisuus vaikeuttaa nuoren osallistumista myös moniin muihin yhteiskunnallisiin toimintoihin, jolloin nuorella on riski jäädä koko yhteiskunnan ulkopuolelle. Koulutus- ja työelämän ulkopuolisuus aiheuttaa nuorelle ulkopuolisuuden tunnetta, häpeää ja taloudellisia vaikeuksia. Pitkään koulutuksen ja työelämän ulkopuolella oleminen saattaa aiheuttaa arkirytmin säätelyn vaikeuksia ja vetäytymistä sosiaalisista suhteista ja yhteiskunnan toiminnoista yleensäkin. Syrjäytymisvaarassa olevat nuoret ovat usein monien eri instituutioiden asiakkaita. Heillä on kokemusta virallisista, kolmannen sektorin palveluista ja vapaaehtoisista palveluista. Nuoret kertoivat omista kokemuksista ja mielipiteistä eri palveluntuottajien välillä. Yleisesti nuoret pitävät vapaaehtoispalveluiden epävirallisuudesta, yksilökohtaisuudesta, kun taas viralliset palvelut koetaan usein liian vaativiksi ja virallisiksi Nuoret ovat pääasiassa tyytyväisiä heille tarjottuihin palveluihin. Toiveeksi he ovat kuitenkin esittäneet, että tiedotusta tulisi lisätä niin työ-ja koulutusvaihtoehdoista, kuin erilaisista tukimahdollisuuksista. Myös negatiivisiin asenteisiin toivottiin muutosta ja että ongelmiin puututtaisiin riittävän ajoissa. Uusina palveluina toivottiin erityisesti erilaisia ystäväpalveluita, sekä tsemppausta kotoa lähtemiseen ja osallistumiseen.