Ilmastokasvatus Pisara-oppikirjoissa vuosiluokilla 3–6 - Laamanen, Roosa (My University, 2023)
Tässä tutkimuksessa selvitettiin, mitä ilmastokasvatuksen mukaisia teemoja ja millä vuosiluokilla Pisara-kirjasarjan vuosiluokille 3–6 suunnatuissa oppikirjoissa käsitellään. Ilmastokasvatuksen teemojen tarkastelussa käytettiin sekä ilmastokasvatuksen yleisiä että niin sanotun polkupyörämallin mukaisia sisältökuvauksia. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä toimivat aiemmat tutkimukset ilmastokasvatuksesta ja sen osa-alueista sekä tieto ilmastokasvatuksen toteutumisesta perusopetuksessa. Lisäksi tarkasteltiin oppikirjan merkitystä opetuksen kontekstissa. Tutkimus edusti laadullista oppikirjatutkimusta ja sen aineistona toimivat Pisara-kirjasarjan vuosiluokkien 3–6 oppikirjat. Aineisto analysoitiin teorialähtöisellä sisällönanalyysilla, jossa tulkintakehikkona toimivat sekä ilmastokasvatuksen polkupyörämalli että yleiset ilmastokasvatuksen sisällöt. Tuloksista käy ilmi, että ilmastokasvatuksen mukaisia sisältöjä on oppikirjoissa vielä vähän ja monet sisällöt ovat tulkinnanvaraisia. Polkupyörämallin mukaisista teemoista oppikirjoissa esiintyivät maailmankuva ja ajattelun taidot, mutta motivaatio, identiteetti ja toiminnan esteet puuttuivat kokonaan. Yleisistä sisällöistä kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksen aihealueet olivat tyypillisimmät, mutta ruokaan ja luonnonsuojeluun liittyvät sisällöt puuttuivat lähes kokonaan. Tutkimuksessa ilmeni, että ilmastonmuutos-käsite olisi hyvä mainita kirjoissa selkeämmin, jotta ilmastokasvatuksen teemat ja kokonaisuus hahmottuisivat selkeämmin sekä opettajille että oppilaille. Tuloksissa ilmeni lisäksi se, että kokonaisvaltaisen ilmastokasvatuksen polkupyörämallin sekä yleisen ilmastokasvatuksen mukaista ilmastokasvatusta tulee toteuttaa myös muissa oppiaineissa kuin ympäristöopissa. Vain näin voidaan varmistaa kaikkien osa-alueiden toteutuminen perusopetuksen luokilla 3–6.
Keywords: ilmastokasvatus, ilmastonmuutos, kokonaisvaltaisen ilmastokasvatuksen polkupyörämalli, kestävä kehitys