Pythagoraan kolmikot - Toivola, Tara (My University, 2026)
Pythagoraan kolmikko on kolmen positiivisen kokonaisluvun joukko, joka vastaa suorakulmaisen kolmion sivujen pituuksia Pythagoraan lauseen mukaisesti. Tässä tutkielmassa johdetaan neljä eri kaavaa Pythagoraan kolmikoiden generoimiselle. Tämän jälkeen tarkastellaan Pythagoraan kolmikoiden taustalla olevia lukuteoreettisia rakenteita, erityisesti Gaussin kokonaislukujen ja Fermat’n kahden neliön lauseen kautta.
Keywords: Pythagoraan kolmikko; kahden neliön summa; Gaussin kokonaisluvut; alkuluvut; lukuteoria