BRICOLAGE-KYVYKKYYS KASVUN EDISTÄJÄNÄ : Soveltava tutkimus ohjelmistoalan yrityksessä - Laurell, Jan (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku, Turku School of Economics|, 2018)
Suomessa ohjelmistoliiketoiminta on bruttokansantuotteesta erilleen poimittuna huomionarvoinen toimiala, mutta sen geneerinen luonne tuottaa työkaluja ja tukea muille toimialoille sekä erityisesti ICT-alalle lisää yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Erittäin pienten, pienten ja keskisuurien ohjelmistoalan yrityksien kasvu on siis yhteiskunnallisesti tärkeää sekä bruttokansantuotteen että työllisyyslukujen kasvaessa. Kuitenkin monien yritysten kasvupolulla ilmenee niin sanottu kuolemanlaaksovaihe, jossa kannattavuus heikkenee huomattavasti. Keinoja kuolemanlaaksovaiheen ylittämiseeen etsitään tässä tutkimuksessa resurssiteorian parista, koska resursseilla on aiempien tutkimusten mukaan kasvua selittävä merkitys. ”Entrepreneurial bricolage” yrityksen resurssijohtamisen toimintatapana voi toimia ratkaisuna resurssirajoitteisiin ja siten edesauttaa kasvuun johtavaa kilpailuetua sekä kuolemanlaaksovaiheen ylittämistä. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, mitä on bricolage eli resurssitehokas toimintatapa sekä bricolage-kyvykkyys, ja onko niillä vaikutusta saavutettuun kasvuun ohjelmistoalan kontekstissa. Tutkimuksen tavoitteeseen ja tutkimuskysymyksiin vastaamiseksi tämä laadullinen tapaustutkimus on toteutettu aihealueen ja toimialan kirjallisuuskatsauksen jälkeen teemahaastatteluilla valitussa ohjelmistoalan case-yrityksessä. Analyysi on toteutettu laadullisena luokitteluna kriittiset tapahtumat -tekniikkaa käyttäen ja tulkintana tuloksia teoriaan peilaten. Lopputulokset tarjoavat teorian näkökulmasta uutta tietoa resurssien johtamiseen ja toisaalta käytännön näkökulmasta suosituksia kasvun edistämiseen sekä kuolemanlaakson ylittämiseen, jotta niitä voitaisiin soveltaa myös muissa toimialan yrityksissä. Kirjallisuuskatsauksen sekä aineiston analyysin perusteella, bricolage on proaktiivinen toimintatapa, jolla resursseja voidaan hankkia ja käyttää tehokkaasti. Bricolage on suositeltava toimintatapa erityisesti yrityksen kasvupolun alkuvaiheessa, mutta myös myöhemmin, kunhan sitä sovelletaan harkitusti ja osataan oikeassa tilanteessa myös luopua siitä. Tulosten perusteella bricolage-kyvykkyys edesauttaa ohjelmistoyritystä hyödyntämään uusia mahdollisuuksia eli tutkimuksen viitekehyksen mukaisesti uusia asiakkaita, uusia markkinoita sekä uusia tuotteita ja lopulta saavuttamaan siis kasvua. Tämän tutkimuksen myötä voidaan johtopäätöksenä todeta, että pienten ja keskisuurten ohjelmistoyritysten tulee tiedostaa, että resurssipääoman rakentaminen on kasvun varmistamisen kannalta erittäin tärkeää. Lisäksi niiden tulee varmistaa proaktiivisuutensa sen osalta sekä vaalia bricolage toimintatapaa resurssirajoitteita kohdatessaan.