Urheiluanalytiikan hyödyntäminen amerikkalaisen jalkapallon pelikutsupäätöksissä - Helenius, Jesse (My University, 2025)
Data-analytiikan kehitys ja datan määrän jatkuva kasvu ovat lisänneet mahdollisuuksia hyödyntää erilaista dataa päätöksenteon tukena eri toimialoilla. Urheiluanalytiikan avulla voidaan kerätä ja analysoida suuria määriä urheilussa syntyvää dataa, tukien valmennuksen päätöksentekoa ja saavuttaa kilpailuetua. Urheiluanalytiikan merkitys on kasvanut erityisesti amerikkalaisessa jalkapallossa, jossa jokainen pelitilanne on tarkasti analysoitavissa lajin pysähtelevän luonteen takia. Tutkielma tarkastelee, miten amerikkalaisessa jalkapallossa hyödynnetään data-analytiikkaa pelikutsupäätöksissä, keskittyen erityisesti neljännen yrityksen pelitilanteisiin. Tutkielma käsittelee National Football Leaguessa (NFL) hyödynnettävää dataa ja sen keräämistä, tallennusta sekä hyödyntämistä. Tutkielma keskittyy myös erilaisiin analyyttisiin mittareihin, joita valmennusjohto voi hyödyntää päätöksenteossaan. Tutkielma sisältää myös lyhyet kuvaukset massadatasta sekä urheiluanalytiikasta, jotka toimivat pohjustuksena NFL:n dataa käsitteleville osioille. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, ja aineistona on käytetty urheiluanalytiikkaa käsitteleviä tieteellisiä artikkeleita ja raportteja. Tutkielma osoittaa, että analytiikan hyödyntäminen voi tarjota valmennukselle merkittävää etua kriittisissä tilanteissa.
Keywords: data, data-analytiikka, massadata, urheiluanalytiikka, amerikkalainen jalkapallo