Lasten diabeettinen ketoasidoosi ja aivoturvotus - Sonkkila, Loviisa (My University, 2024)
Tässä kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan lasten diabeettista ketoasidoosia ja siihen liittyvää vakavaa komplikaatiota, aivoturvotusta. Katsauksessa käydään läpi ensin lasten diabeettisen ketoasidoosin diagnostiikkaa, oireita ja löydöksiä patofysiologiaa ja hoitoa. Tämän jälkeen katsauksessa tarkastellaan diabeettiseen ketoasidoosiin liittyvän aivoturvotuksen riskitekijöitä, diagnostiikkaa patofysiologiaa ja hoitoa. Tämän opinnäytetyön lähteinä on käytetty Pubmed tietokannan kautta haettuja laajoja katsausartikkeleja ja yksittäisiä tutkimuksia. Hakusanoina on käytetty mm. pediatric, children, diabetic ketoacidosis, DKA, cerebral edema ja CE. Lisäksi tietoa on haettu suomenkielisistä katsausartikkeleista hakusanoilla diabeettinen ketoasidoosi ja DKA. Artikkelit ovat vuosilta 2001– 2023. Tässä opinnäytetyössä on kerätty potilasdataa 0–16-vuotiaista DKA-potilaista lasten ja nuorten teho- osastolla Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.
Keywords: diabeettinen ketoasidoosi, aivoturvotus