Mainetarinan tahrijat : hegemonisen maanpuolustusretoriikan vaikutus yhteiskuntakritiikin sekä reservistä eroamisen ilmiöön Helsingin Sanomissa 2022–2024 - Ojala, Nora (My University, 2025)
Reservistä eroaminen on noussut yhteiskunnallisena ilmiönä journalistiseksi uutis- ja keskusteluaiheeksi Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan helmikuussa 2022. Suomen julkinen mielipideilmapiiri kääntyi nopeasti ja suhteellisen yksimielisesti kannattamaan sotilasliitto Natoon hakeutumista, mikä toisaalta kirvoitti reservistä eroamista. Toistaiseksi laajimmilleen ilmiö kasvoi keväällä 2024 kun puolustusministeri Antti Häkkänen esitti Kyrönmaa-lehdessä keksivänsä keinot estää reservistä eroaminen. Tutkielma pureutuu Helsingin Sanomien käyttämään pehmeään vallankäyttöön asevelvollisuudesta sekä maanpuolustuksesta julkaistujen journalististen tekstien valossa tarkastelujaksolla 2022–2024. Kriittistä diskurssianalyysiä käyttäen aineistosta N61 erotettiin maanpuolustushegemoninen diskurssi, jonka vaikutuksia yhteiskuntakriittisten sekä reservistä eroamista käsitteleviin teksteihin verrattiin. Valtateorioita sekä kriittistä militarismitutkimusta käyttäen aineistosta löytyi 15 erilaista diskurssia. Lehden maanpuolustushegemoninen linja heijastui yhteiskuntakritiikille annettuun vähäiseen palstatilaan sekä reservistä eroamisen ilmiölle järjestettyyn tilaan.
Keywords: asevelvollisuus, maanpuolustus, reservistä eroaminen, Helsingin Sanomat