Hoitoonpääsyviiveiden vaikutus varhaisen aivovaurion esiintymiseen aneurysmaattisen lukinkalvonalaisen verenvuodon sairastaneilla potilailla Tyksin erityisvastuualueella aikavälillä 6/2017–6/2018 - Muje, Riikka (My University, 2021)
Lukinkalvonalainen verenvuoto on vakava valtimoperäinen aivoverenvuoto. Spontaaneista lukinkalvonalaisista aivoverenvuodoista noin 80 % on aneurysmaattisia. Lukinkalvonalainen verenvuoto on yleisimmin työikäisten sairaus, joka aiheuttaa paljon pitkiä tehohoitojaksoja, pysyvää toimintakyvyn haittaa ja kuolemia muihin aivoverenkiertohäiriöihin verrattuna nuoremmille potilaille. Tämä tekee lukinkalvonalaisesta verenvuodosta yhteiskunnallisesti merkittävän sairauden. Suomessa lukinkalvonalaisen verenvuodon ilmaantuvuus on maailman korkeimpia. Akuuttihoidon nopea aloittaminen ja vuotaneen aneurysman nopea sulkeminen joko kirurgisesti tai suonensisäistä menetelmää käyttäen ovat tärkeitä paremman toipumisen ja toiminnallisen lopputuloksen mahdollistamiseksi. Tämän tutkimus selvittää lukinkalvonalaisen verenvuodon sairastaneiden potilaiden hoitoonpääsyviiveitä Turun yliopistollisen keskussairaalan eli Tyksin erityisvastuualueella ajanjaksolla 6/2017–6/2019. Lisäksi tutkimus tarkastelee näiden viiveiden yhteyttä varhaisen aivovaurion ilmenemiseen. Aiempia tutkimuksia, ja siten tarkkaa tietoa näistä viiveistä Tyksin erityisvastuualueella, ei ole. Tutkimusaineisto kerättiin Tyksin sähköisestä potilastietojärjestelmästä. Mukaan tutkimukseen otettiin kaikki aikavälillä 6/2017–6/2018 aneurysmaattisen SAV:n sairastaneet potilaat, joiden hoito toteutettiin kokonaisuudessaan Tyksin erityisvastuualueella. Tutkimuksessamme varhainen aivovaurio todettiin 46,4 %:lla niistä potilaista, joilta varhaista aivovauriota voitiin arvioida. Viive alkuoireista terveydenhuollon kontaktiin oli 57,6 %:lla potilaista alle tunnin. Viive terveydenhuollon kontaktista ensimmäiseen pään TT-kuvaan oli keskimäärin 90 minuuttia ja aneurysman sulkuun keskimäärin 861 minuuttia. Merkitsevää tilastollista yhteyttä näiden viiveiden ja varhaisen aivovaurion ilmenemisen välillä ei havaittu. Jatkotutkimuksia aiheesta tarvitaan.
Keywords: aneurysmaattinen lukinkalvonalainen verenvuoto, hoitoonpääsyviive, varhainen aivovaurio