Pääomasijoittaminen ja sen yhteiskunnalliset vaikutukset - Eskolin, Oliver (My University, 2024)
Pääomasijoittaminen on yksi tärkeimmistä sijoitusmuodoista maailman finanssimarkkinoilla. Pääomasijoittaminen myös mahdollistaa monen kasvuvaiheessa olevan yrityksen kasvun, sillä tietyissä tapauksissa pääomasijoittajat hakevat hyvin korkeita sijoitustuottoja, joihin luonnollisesti kuuluu korkea riski. Suositun sijoitusmuodon myötä pääomasijoittamisen ala on kasvanut huomattavasti viime vuosina. Pääomasijoittajien käyttämät työkalut sijoituskohteen arvon kasvattamiseksi ovat yleisesti hyvin tehokkaita arvonkohotuksen näkökulmasta. On kuitenkin huomattu, että kyseiset tavat ja käytännöt tuottavat negatiivisia puolia varsinkin kohdeyrityksen ympäristössä, kuten työpaikkojen leikkauksia, henkilökunnan liiallinen työmäärä sekä epätoivottavia ympäristöllisiä vaikutuksia. Tämä tutkielma pyrkii listaamaan pääomasijoittamisen vaikutukset yhteiskuntaan. Vaikutuksia tarkastellaan yhteiskunnallisesti ja taloudellisesta näkökulmasta. Tutkimuksen tulokset osoittavat sen, että pääomasijoittamisella on suoria sekä epäsuoria vaikutuksia yhteiskuntaan ja sitä kautta myös talouteen. Pääomasijoittamisen vaikutuksen taloudelliselta kannalta ovat yleisesti hyvin positiiviset. Taloudellisten vaikutusten tutkiminen on hyvin laajaa ja tästä aiheesta löytyy laajalti informaatiota. Taloudelliset vaikutukset perustuvat useasti uusien työpaikkojen luontiin, sekä julkisten varojen kasvuun, joka tapahtuu yrityksien kasvun seuraisesta, jolla on taas posetiivinen vaikutus yhteisön verorahojen määrään. Pääomasijoittamisen yhteiskunnalliset vaikutukset ovat kuitenkin hieman eriäviä. Pääomasijoittamisen yhteiskunnalliset vaikutukset ovat useasti positiivisia, mutta negatiivisiakin vaikutuksia tulee esille. Yhteiskunnallisista vaikutuksista saatavaa tietoa ei kuitenkaan ole kattavasti ainakaan taloudellisiin vaikutuksiin verrattuna. Keskeisimmät yhteiskunnalliset vaikutukset perustuivat yhteiskunnan hyvinvoinnin kehittämiseen joko teknologian tai elämäntyylin puitteissa. Negatiiviset vaikutukset taas perustuivat pääomasijoituksen parissa työskentelevien henkilöiden liialliseen stressiin sekä suuriin vaatimuksiin. Tämän lisäksi myös luonnolliset tekijät olivat esillä, kuten raskaan teollisuuden yrityksen ympäristön käyttö sekä päästöjen hallinta.
Keywords: pääomasijoittaminen, pääomasijoitusrahasto, yhteiskunnalliset vaikutukset, taloudelliset vaikutukset, ESG