Tuottajan ja myyjän välinen epätasa-arvo maatalouden toimitusketjuissa - Martti, Anton (My University, 2025)
Maailmanlaajuiset markkinamuutokset, vähittäiskaupan keskittyminen ja toimitusketjujen rakenteiden monimutkaistuminen ovat alkaneet muokata maatalous- sekä elintarviketuotannontoimitusketjuja yhä enemmän viimeisten vuosikymmenten aikana. Nämä muutokset ovat vaikuttaneet erityisesti alkutuottajien ja myyjien väliseen vallanjakoon sekä tuotettujen hyödykkeiden arvonmuodostukseen. Siinä missä kuluttajien laatu- ja saatavuusvaatimukset elintarvikkeille ovat kasvaneet ja tuotantoteknologiat kehittyneet, on alkutuottajien asema suhteessa muihin maatalouden toimitusketjujen toimijoihin heikentynyt. Kun maataloustuotanto kohtaa yhä kovempaa kansainvälistä kilpailua ja paikalliset tukijärjestelmät, kuten EU:n maatalouspolitiikka, suosivat suurtiloja, pienempien toimijoiden mahdollisuudet säilyttää oma kilpailukykynsä on kaventunut. Tämän johdosta useiden tilojen on nähty lopettavan oma tuotanto kokonaan viimeisten vuosien aikana. Toimitusketjujen rakenteellinen läpinäkymättömyys sekä vähittäiskauppojen vahvistunut markkina-asema vaikeuttavat reilun arvonjaon toteutumista. Private label -tuotteiden kasvun ja hintakilpailun kiristymisen myötä alkutuottajien neuvotteluvoima on edelleen heikentynyt. Alkutuottajien osuus tuotteiden lopullisesta arvosta on myös pienentynyt. Lisäksi globaalit kriisit, kuten COVID-19-pandemia sekä geopoliittisten tapahtumien aiheuttamat energiakriisit, ovat paljastaneet toimitusketjujen haavoittuvuuden ja epätasa-arvoisen riskienjakomekanismin. Tämän kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on tarkastella olemassa olevan tutkimuskirjallisuuden pohjalta, miten epätasa-arvo ilmenee maatalouden toimitusketjuissa sekä mitkä tekijät vahvistavat tätä ilmiötä. Kirjallisuuden perusteella voidaan todeta, että toimitusketjujen läpinäkyvyyden parantaminen, sopimuskäytäntöjen tasapainottaminen ja alkutuottajien aseman vahvistaminen ovat keskeisiä edellytyksiä reilumman ja kestävämmän maatalousjärjestelmän kehittämiseksi tulevaisuudessa.
Keywords: epätasa-arvo, maatalouden toimitusketju, private label, tuottaja, vähittäiskauppa, oligopoli, markkina-asema