Luontokadon käsittely peruskoulun 3.–6. vuosiluokkien ympäristöopin oppikirjoissa - Rokkonen, Rosaliina; Seppänen, Julia (My University, 2025)
Luontokato on yksi aikamme merkittävimmistä ympäristöhaasteista, ja sen ymmärtäminen on keskeistä kestävän tulevaisuuden kannalta. Tässä kandidaatintutkielmassa tarkasteltiin peruskoulun 3.– 6. vuosiluokkien ympäristöopin oppikirjoja luontokadon käsittelyn näkökulmasta. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten ja missä määrin luontokatoa ja sen eri osa-alueita käsitellään oppikirjoissa. Lisäksi tarkasteltiin määrällisiä eroja oppikirjasarjojen sekä vuosiluokkien välillä luontokadon käsittelyssä. Aineisto koostui kahden eri oppikirjasarjan (Pisara 3–6) ja Kätkö 3–6, Sanoma Pro) ympäristöopin oppikirjoista. Aineisto analysoitiin erittelymenetelmää sekä aineisto- ja teorialähtöistä sisällönanalyysiä hyödyntäen. Tutkimuksen perusteella selvisi, että luontokadon eri osa-alueiden painotus vaihtelee merkittävästi. Oppikirjasarjojen välillä havaittiin selviä eroa luontokatoa käsittelevien tekstikatkelmien määrässä. Myös vuosiluokkien välillä ilmeni määrällisiä eroja. Tulokset osoittavat, että luontokadon eri osa-alueista oppikirjoissa eniten painottuu luontokadon syyt sekä luonnon suojelukeinot. Tulosten perusteella havaittiin, että uudemmassa oppikirjasarjassa käsitellään luontokatoa määrällisesti enemmän kuin vanhemmassa oppikirjasarjassa. Termi luontokato esiintyi vain uudemmassa oppikirjasarjassa ja siinäkin harvakseltaan. Vuosiluokkien välillä havaittiin nouseva trendi: mitä ylemmälle vuosiluokalle siirrytään, sitä enemmän luontokatoa käsitellään.
Keywords: Luontokato, ympäristöoppi, oppikirjat, perusopetus, ympäristökasvatus, sisällönanalyysi