Metoksifluraanin käyttö lapsilla - Nikkanen, Arni (My University, 2025)
Tässä kirjallisuuskatsauksessa tutkittiin metoksifluraanin käyttöä kansainvälisesti erityisesti lapsipotilailla. Käytön lisäksi katsauksessa käsitellään myös metoksifluraanin vasta-aiheita, ja sitä vertaillaan muihin saman indikaation lääkeaineisiin. Kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on, että lukijalle muodostuu käsitys metoksifluraanin käytön indikaatioista, sovellutuksista sekä miten sitä voidaan lapsipotilailla käyttää. Tiedonhaun menetelmänä suoritettiin kirjallisuushaku PubMed-tietokannassa. Kahdella eri haulla saatiin 253 ja 15 artikkelia. Näistä artikkeleista lopulliseen työhön valittiin yhteensä vain 7. Valitut artikkelit käsittelivät joko metoksifluraanin käyttöä lapsilla, metoksifluraanin vertailua muihin lääkeaineisiin tai metoksifluraanin haittoja ja vasta-aiheita. Kaikki katsaukseen valikoidut tutkimukset oli tehty Australiassa, sillä siellä metoksifluraania on käytetty sekä tutkittu laajimmin. Katsauksessa havaittiin, että useissa artikkeleissa lopputulema oli hyvin samankaltainen. Metoksifluraanin huomattiin olevan erittäin toimiva analgeetti myös lapsipotilailla, ja sen haittavaikutusprofiili oikein käytettynä hyvin vähäinen. Huomattiin myös, että morfiini ja fentanyyli olivat vain hieman tehokkaampia, mutta niiden käyttöön liittyi erilaisia ongelmia opioidiominaisuuksiensa tähden. Lasten kivunhoidossa havaittiin myös puutteita yleisellä tasolla.
Keywords: metoksifluraani, lapsi, lasten kivunhoito