Business controllereiden työn suoriutumisen arvioiminen ja mittaaminen - Kanto, Amanda (My University, 2022)
Johdon laskentatoimen ammattilaisten roolin kehittymistä on tarkasteltu jo vuosikymmenten ajan teknisestä näkökulmasta, mutta todellisuudessa muutos on myös sosiaalinen ilmiö. Viime vuosina tieteellisessä keskustelussa huomio on siirtynyt tarkastelemaan laskentahenkilöitä yksilöinä, sillä laskenta-ammattilaisten henkilökohtaisten kiinnostusten ja ominaisuuksien on havaittu olevan yksi keskeisimmistä roolin muotoutumiseen vaikuttavista tekijöistä. Johdon laskentatoimen ammattilaisten rooli pohjautuu omiin kokemuksiin, mistä johtuen laskentahenkilöt pyrkivät saamaan tunnustusta ja palautetta omasta suoriutumisestaan. Johdon laskentatoimen ammattilaisten roolin muutosta ja asiantuntijoiden suoriutumisen arviointia on käsitelty laajalti omina erillisinä kokonaisuuksinaan, mutta tieteellisestä keskustelusta uupuu varsinaista mittaamista ja mittaristojen kehitystyötä tekevien henkilöiden, eli johdon laskentatoimen asiantuntijoiden suoriutumisen arvioinnin tarkastelu. Tutkielmassa pyritään vastaamaan tähän havaittuun aukkoon keskittymällä business controllereiden suoriutumisen arviointiin ja mittaamiseen. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on tarkastella, miten business controllerit suhtautuvat oman työnsä arviointiin ja mittaamiseen sekä millaisia menetelmiä heidän suoriutumisensa mittaamisessa hyödynnetään. Teoriaosiossa käsitellään business controllereiden rooleja, osaamisprofiileja ja ammatillisia-identiteettejä, sekä niihin vaikuttavia tekijöitä aiemman tieteellisen keskustelun näkökulmasta. Suoriutumisen mittaamista ja arviointia lähestytään asiantuntijoiden suoriutumista käsittelevän teorian kautta. Tutkielman empiirinen osuus on toteutettu laadullisena tutkimuksena ja aineisto on kerätty haastattelemalla viittä pörssiyhtiössä työskentelevää business controlleria eri toimialoilta. Tutkielman perusteella voidaan todeta, että business controllerit suhtautuvat oman työnsä arviointiin positiivisesti ja sen nähdään vaikuttavan merkittävästi työmotivaatioon ja ammatillisen kuvan muodostumiseen. Business controllereiden roolin kehittymisen kannalta palaute on kriittinen osa business controllerin roolin ja identiteetin muodostumista. Myös organisaatiokulttuurin ja siellä vallitsevien asenteiden tunnistetaan olevan keskeisessä roolissa ammatin kehittymisen taustalla. Johdon laskentatoimen ja sen parissa työskentelevien asiantuntijoiden aseman tunnistetaan kehittyneen ja parantuneen vuosien saatossa. Ammattiryhmän edustajista huokuu ylpeys ja heidät voidaan nähdä empiiristen tulosten valossa entistä arvostetumpana osana menestyksekästä liiketoimintaa.
Keywords: business controller, rooli, identiteetti, identiteettityö, suoriutumisen arviointi ja mittaaminen, palaute