Mielikuvaharjoittelun vaikutus kilpaurheilijan suorituskykyyn ja urheilusuorituksen aikana ilmeneviin psykologisiin tekijöihin - Nyberg, Siri (My University, 2025)
Mielikuvaharjoittelun merkitys ja myönteiset vaikutukset urheilussa ovat tärkeä osa urheilijan mentaalista valmennusta ja valmistautumista tulevaan suoritukseen. Aiemmissa tutkimuksissa osoitetaan mielikuvaharjoittelun vaikuttavan myönteisesti urheilijan itseluottamukseen sekä fyysiseen ja psyykkiseen suoriutumiseen. Mielikuvaharjoittelun ja urheilusuorituksen välistä yhteyttä on tutkittu laajasti nuorissa urheilijoissa, joten siksi tämä systemoitu katsaus tarkastelee mielikuvaharjoittelun vaikutusta aikuiskilpaurheilijoiden suorituskykyyn ja urheilusuorituksen aikana ilmeneviin psykologisiin tekijöihin. Tutkimus toteutettiin systemoituna kirjallisuuskatsauksena ja mukaan valikoitui kymmenen tutkimusartikkelia. Tietokantahaku tehtiin APA PsycINFO ja SPORTDiscus -tietokannoissa. Tutkimukset on toteutettu kansainvälisessä yhteistyössä ja Yhdysvalloissa. Julkaisuvuodet jakautuivat viimeisen 30 vuoden ajalle, varhaisimman tutkimuksen ollessa vuodelta 1994 ja uusimman vuodelta 2024. Mukaan otetuista tutkimuksista seitsemän vastasivat ensimmäiseen tutkimuskysymykseen osoittaen mielikuvaharjoittelun parantavan suorituskykyä ja suorituksen lopputuloksia. Mukaan otetuista tutkimuksista seitsemän vastasivat toiseen tutkimuskysymykseen osoittaen mielikuvaharjoittelun vaikuttavan myönteisesti urheilusuorituksen aikana ilmeneviin psykologisiin tekijöihin, kuten itseluottamukseen ja pitkäjänteisyyteen. Tutkielman tulosten mukaan mielikuvaharjoittelu voi olla keskeinen mentaalinen työkalu urheilijan suorituskyvyn kehittämisessä sekä fyysisellä että psykologisella tasolla, edistäen menestystä urheilussa. Vaikka tutkimukset ovat vertaisarvioituja, niiden metodologinen laatu on osin heikko. Laadullisia rajoitteita havaittiin erityisesti subjektiivisten arviointimenetelmien käytössä, pienen otoskoon rajoittamassa yleistettävyydessä sekä puutteellisessa muiden vaikuttavien tekijöiden kontrolloinnissa. Jatkotutkimusta tarvitaan vielä ymmärtääkseen mielikuvaharjoittelun todellista vaikutusta urheilijan suorituskykyyn ja urheilusuorituksen aikana ilmeneviin psykologisiin tekijöihin. Mielikuvaharjoittelun avulla pyritään valmistamaan urheilija tulevaan suoritukseen ja optimoimaan suorituskykyä niin fyysisellä kuin psyykkisellä tasolla, mikä voi ratkaista kilpailun voittajan.
Keywords: mielikuvaharjoittelu, urheilusuoritus, suorituskyky, psykologiset ominaisuudet