Hoitotyön laadun seuranta aikuispotilaiden päivystyshoitotyössä - Mustonen, Meeri (My University, 2019)
Hyvällä hoitotyön laadulla minimoidaan hoitotyön asiakkaan mahdolliset väliaikaiset tai pysyvät haitat ja pyritään parantamaan asiakkaan terveyttä. Hoitotyön laatu on käsitteenä moniulotteinen, mikä luo haasteita hoitotyön laadun kuvaamiselle ja osoittamiselle. Hoitotyösensitiivisillä laatuindikaattoreilla voidaan mitata hoitotyön tuottamien toimintojen laatua ja merkitystä potilaan hoidon lopputulokseen. Näillä indikaattoreilla voidaan seurantatietojen avulla osoittaa hoitotyön laadun taso. Yhtenäisillä laadun seurannan toteutustavoilla voidaan asettaa hoitotyölle laatustandardit, joilla voidaan varmistaa laadukas hoitotyö. Tämä tutkimus kohdistuu hoitotyösensitiivisiin laatuindikaattoreihin. Tutkimus koostuu kahdesta osasta: systemaattisesta kirjallisuuskatsauksesta ja empiirisestä osasta. Systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli kartoittaa, mitä hoitotyösensitiivisiä laatuindikaattoreita esiintyy aikuispotilaiden päivystyshoitotyön laadun seurannassa. Tutkimuksen empiirisen osan tarkoituksena oli kartoittaa, mitä hoitotyösensitiivisiä laatuindikaattoreita käytetään aikuispotilaiden päivystyshoitotyön laadun seurannassa Suomessa, sekä miten seurantatietoa laadusta on kerätty ja hyödynnetty. Tutkimuksen tavoitteena on tuotetun tiedon avulla mahdollistaa yhtenäisten hoitotyösensitiivisten laatuindikaattoreiden kehittäminen aikuispotilaiden päivystyshoitotyön laadun varmistamisen ja kehittämisen apuvälineeksi. Tämä tutkimus toteutettiin poikkileikkaustutkimuksena, jossa empiirinen aineisto (n=12) kerättiin elektronisella kyselylomakkeella 12 sosiaali-ja terveyspalvelu-uudistuksessa laajaa päivystystä tarjoavaksi suunnitellusta sairaalasta. Kyselylomake laadittiin tehdyn systemaattisen kirjallisuuskatsauksen perusteella. Kyselyyn vastasivat aikuispotilaiden päivystyshoitotyöstä vastaavat henkilöt. Aineisto analysoitiin tilastollisesti ja sisällön erittelyllä. Kirjallisuuskatsauksen tuloksissa aikuispotilaiden päivystyshoitotyön laadun seurannassa esiintyi 51 hoitotyösensitiivistä laatuindikaattoria. Näistä katsauksen tuloksissa esiintyneistä indikaattoreista on kyselyn tulosten perusteella Suomessa käytössä 47 hoitotyösensitiivistä laatuindikaattoria. Lisäksi avoimista kysymyksistä ilmeni vielä 12 laatuindikaattoria lisää. Selkeitä eroavaisuuksia käytössä olevista hoitotyösensitiivisitä laatuindikaattoreista löytyi yliopistosairaaloiden ja keskussairaaloiden väliltä. Seurantatietoja hoitotyösensitiivisistä laatuindikaattoreista kerättiin ja hyödynnettiin hyvin erilaisin käytäntein. Tutkimustulokset osoittivat aikuispotilaiden päivystyshoitotyön laadun seurannan olevan toistaiseksi hajanaista ja jäsentymätöntä. Jatkossa onkin tärkeää yhtenäistää aikuispotilaiden päivystyshoitotyön laadun seurannan menetelmät ja työvälineet.
Keywords: Päivystyshoitotyö, hoitotyön laatu, hoitotyösensitiiviset laatuindikaattorit, laadun varmistaminen