Valmistuitko koronakeväänä? Kyselytutkimus toisen asteen opinnoista valmistumassa olleille nuorille - Repo Juuso; Herkama Sanna (University of Turku, 2022)
Tässä kyselytutkimuksessa (n=4190) selvitettiin keväällä 2020 toisen asteen opinnoissa valmistumisvaiheessa olleiden nuorten kokemuksia koronarajoitusten vaikutuksista tutkinnon suorittamiseen, jatko-opintoihin hakeutumiseen, työelämään siirtymiseen sekä psykososiaaliseen hyvinvointiin. Lisäksi tutkittiin, millaista tukea toisen asteen opiskelijat olivat saaneet ja toisaalta olivat kaivanneet poikkeusolojen aikana. Kysely kohdennettiin kolmannen vuoden opiskelijoille pääosin sähköpostitse ja aineisto kerättiin kesä-heinäkuun 2020 aikana.
Tutkimustuloksista käy ilmi, kuinka koronakriisi on haavoittanut erityisesti vuoden 2020 ylioppilaita ja ammattiin valmistumassa olleita. Ylioppilaat kertoivat vaikeuksista jatko-opintoihin hakeutumisessa ja toimeentulossa. Ammattiin opiskelleista monella valmistuminen lykkääntyi tai ensimmäinen työpaikka jäikin saamatta. Nämä vaikeudet heijastuivat tulosten perusteella laajaalaisesti psykososiaaliseen hyvinvointiin. Kun tuloksia vertaillaan aiempiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Kouluterveyskyselyihin, näyttää siltä, että nuorten ahdistuneisuus ja masennusoireet ovat lisääntyneet. Myös nuorten luottamus tulevaisuuteen näyttää selvästi heikentyneen ja heillä on erilaisia tuen tarpeita. Tarkemmat analyysit piirtävät kuvaa ongelmien kasaantumisesta ja siitä, että poikkeusolot ovat vaikuttaneet erityisesti niihin, jotka ovat jo aiemmin olleet haavoittuvassa asemassa. Johtopäätökset nostavat esiin poikkeusoloissa kriittistä nivelvaihetta elävien nuorten tuen tarpeet ja sisältävät joukon toimenpide-ehdotuksia pidemmän ajan kielteisten vaikutusten vähentämiseksi.