Suojelupoliisi ja Central Intelligence Agency vuoden 1962 Helsingin nuorisofestivaalissa - Salo, Micke (My University, 2024)
Suomi ajautui tahtomattaan 1960-luvun alkuvuosina Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen välisen kulttuuridiplomatian keskiöön, kun Helsingissä järjestettiin vuonna 1962 Neuvostoliiton tukema nuorisofestivaali. Helsingin nuorisofestivaali toi Suomeen yli 10 000 ulkomaalaista festivaaliosallistujaa. Festivaalin alkupäiviä värittivät laajat nuorisomellakat Helsingin keskustassa, eikä muultakaan festivaalihäirinnältä vältytty. Tässä pro gradu -tutkielmassa selvitän Suomen turvallisuuspoliisi suojelupoliisin ja Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu Central Intelligence Agencyn (CIA) toimintaa, mitkä liittyivät Helsingin nuorisofestivaaliin vuosien 1960–1962 välisenä aikana. Tutkielman tavoitteena on selvittää suojelupoliisin toimintaa 1960-luvun alkuvuosina. Tarkastelen, mitä tietoja suojelupoliisi sai nuorisofestivaalista ja millä keinoin suojelupoliisi hankki tietoja. Lisäksi selvitän, että koettiinko nuorisofestivaalin olevan turvallisuusuhka Suomessa. Tarkastelen myös, minkälaiset henkilöt herättivät suojelupoliisissa kiinnostusta. Selvitän myös, oliko suojelupoliisilla kontakteja muiden valtioiden turvallisuus- ja tiedustelupalveluihin. CIA:n osalta tarkastelen sen toimintaa erityisesti Suomessa ja oliko CIA:lla yhteistoimintaa suojelupoliisin kanssa. Tutkielmassa käytettynä primääriaineistona ovat olleet Kansallisarkistossa olevat suojelupoliisin asiakirjat vuosilta 1960–1962. Suojelupoliisin asiakirjat liittyen nuorisofestivaalin valvontaan on arkistoitu omiksi asiakokonaisuuksiksi. Pääsääntöisesti asiakirjat ovat olleet ilmoituksia ja raportteja suojelupoliisin sisäiseen käyttöön. Muita asiakirjoja, joita tutkielmassa on käytetty, ovat olleet muun muassa työtilastoja ja kokouspöytäkirjoja. CIA:n osalta primääriaineistona on CIA:n asiakirjat, jotka ovat olleet saatavilla verkossa. Nämä asiakirjat ovat sisältäneet muun muassa sähkeitä ja raportteja. Kaikki käytetyt asiakirjat ovat olleet julkisia, mutta joissain CIA:n asiakirjoissa on ollut tätä tutkielmaa tehdessä vielä salattuja kohtia. Tutkimusmenetelmänä tutkielmassa on käytetty aineiston laadullista analyysiä ja lähdekritiikkiä. Lisäksi olen käyttänyt havaintojen pelkistämistä tutkimuskysymyksiin vastaamisessa. Keskeisenä tutkimustuloksena on, että suojelupoliisi valvoi nuorisofestivaalin järjestelyjä tarkkaan. Suojelupoliisilla oli laaja tietolähteiden verkosto festivaalia järjestäneiden joukossa ja suojelupoliisi keräsi tietoja ympäri Suomea. Suojelupoliisi oli lisäksi tietoinen festivaalivalmisteluiden häirinnästä, mutta häirintää suorittaneita ei valvottu yhtä tehokkaasti kuin festivaalijärjestäjiä. Suojelupoliisi sai tietoja myös ulkomailta ja sillä oli ollut tiedonvaihtoa läntisten turvallisuus- ja tiedustelupalveluiden kanssa. Nuorisofestivaalissa suojelupoliisi valvoi festivaalitapahtumia kattavasta. CIA:n osalta tutkielmassa selviää, että sillä oli aikaisemmin pimennossa ollutta toimintaa Suomessa. CIA:lla oli peitetoimintaa Helsingissä ja se suoritti myös Rolando Cubelan värväyksen nuorisofestivaalilla. Lisäksi CIA suoritti neuvostoliitonvastaista operaatiota nuorisofestivaalilla. CIA:lla ja suojelupoliisilla oli ollut yhteistyötä, mutta CIA ei ollut kertonut omasta toiminnastaan suojelupoliisille.
Keywords: suojelupoliisi, Central Intelligence Agency, nuorisofestivaali, tiedusteluhistoria, kylmä sota, diplomatia