Kun generatiivinen tekoäly astuu organisaatioon : Generatiivisen tekoälyn rooli organisaatiokulttuurin muodostumisessa - Vepsä, Ida (My University, 2026)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan generatiivisen tekoälyn roolia organisaatiokulttuurin muodostumisessa asiantuntijapuheessa. Tutkimuksen kohteena on tarkastella sitä, miten generatiivinen tekoäly kytketään organisaatiokulttuuriin ja miten sen käyttöönottoa ennen ja jälkeen kuvatut muutokset esitetään organisaatiokulttuurin kannalta. Tutkielman tarkoituksena on tuottaa ymmärrystä siitä, millaisia merkityksiä, odotuksia ja jännitteitä generatiiviseen tekoälyyn liitetään sekä millaisia käsityksiä organisaation ja työn ihanteista asiantuntijapuhe rakentaa. Tutkimus on laadullinen ja tulkinnallinen. Empiirinen aineisto koostuu Org Design Podcast -sarjan kolmesta jaksosta, joissa johtajat ja organisaatiomuotoilun asiantuntijat käsittelevät generatiivisen tekoälyn käyttöä organisaatioissa. Aineisto analysoitiin temaattisen analyysin avulla. Tutkimuksen teoreettisena lähtökohtana on tulkinnallinen näkemys organisaatiokulttuurista jatkuvasti neuvoteltavana merkitysjärjestelmänä sekä sosiomateriaalinen ymmärrys teknologiasta osana organisaation käytäntöjä. Tutkielman johtopäätöksenä on, että generatiivinen tekoäly on organisaatioissa myös kulttuurinen kysymys. Sen merkitys ei määräydy vain teknologian ominaisuuksien perusteella vaan suhteessa siihen, millaisia pelisääntöjä, vastuita ja osaamisodotuksia organisaatio sen ympärille rakentaa. Tulosten perusteella organisaatioille voidaan suositella generatiivisen tekoälyn käytön tekemistä näkyväksi ja yhteiseksi selkeiden pelisääntöjen, avoimen keskustelun, koulutuksen ja vastuunjaon avulla. Lisäksi organisaatioiden on tärkeää tukea oppimista ja asiantuntijaksi kasvamisen reittejä myös tilanteessa, jossa generatiivinen tekoäly muuttaa työn sisältöä ja vähentää perinteisiä uran alkuvaiheen tehtäviä.
Keywords: Generatiivinen tekoäly; organisaatiokulttuuri; asiantuntijuus; käyttöönotto; yrittäjyys