Värikkyyden vaikutus petolintujen saaliinvalintaan - Holma, Iida-Sofia (My University, 2021)
Petolintujen saaliinvalintaan vaikuttaa vahvasti saaliin koko, saaliin populaation tiheys ja saaliin oma haavoittuvuus. Koska linnut ovat yksi värikkäimmistä eläinkunnan luokista, on mahdollista, että myös saalislintulajien värikkyys vaikuttaa niitä saalistavien petojen saaliinvalintaan. Värikkyys voi mahdollisesti lisätä tai vähentää saaliiksi joutumisen todennäköisyyttä joillakin saalislajeilla. Aiheesta tehdyt tutkimukset ovat osoittautuneet ristiriitaisiksi ja tulokset värikkyyden vaikutuksesta ovat vaihdelleet tarkasteltavasta petolinnusta riippuen. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tutkia sekä ihmissilmin havaittavan värikkyyden, että ultraviolettivärikkyyden vaikutusta eri petolintujen saaliinvalintaan. Tutkimuksessa käytettiin kahtatoista Suomessa esiintyvistä petolinnuista tehtyä biologista tutkimusartikkelia, joissa oli valmista aineistoa petolintujen ravinnon koostumuksesta. Lisäksi aineistoa täydennettiin saalislajien tiheysarvioilla ja saalislajien keskimääräisellä painolla muista kirjallisista lähteistä. Saalislajien värikkyyden arviointiin käytettiin valokuvia, joita 7 vapaaehtoista arvioi. Värikkyydestä arvioitiin sekä kontrasti että kirjavuus asteikolla 0–4. Ultraviolettivärikkyyttä arvioitiin käyttämällä UV-taskulamppua ja arvioimalla sen tuottaman valon heijastumista Turun yliopiston eläinmuseon linnunnahkanäytteistä sekä täytetyistä näytteistä asteikolla 0–4. Aineistoista muodostettiin lineaarinen malli, jossa selitettävänä muuttujana oli saalislukumäärät ja selittävinä muuttujina saalislajin tiheys (pari/ km²), paino (g), saalislajin UV-arvo, saalilajin kirjavuus ja kontrasti. Tuloksista ilmeni, että tiheys ja paino vaikuttavat merkitsevästi suurimalla osalla tutkimukseen valituista petolinnuista. Tiheys vaikuttaa positiivisesti, eli mitä suurempi saalispopulaation tiheys, sitä enemmän sitä joutuu saaliiksi. Painon vaikutus riippuu petolinnusta. Myös värikkyyden vaikutus vaihteli petolinnusta riippuen. Tämä tukee aiempia tutkimuksia ja ajatusta siitä, että eri lajien näköaisti on kehittynyt tietynlaiseen tehtävään ja kuvastaa siten lajien erilaisia ekolokeroita.
Keywords: petolinnut, saaliinvalinta, värikkyys, ultravioletti