Suomalaisten ja italialaisten nuorten tulevaisuudenkuvat - Meriläinen, Venla (My University, 2019)
Tulevaisuudenkuvat vaikuttavat yksilön asenteisiin ja toimintaan nykyhetkessä. Tällä tavoin tulevaisuudenkuvat vaikuttavat siis myös siihen, millaisena tulevaisuus lopulta toteutuu. Eri aikoina tehtyjen aikaisempien tutkimusten tulokset nuorten tulevaisuudenkuvista ovat samankaltaisia. Tutkimusten mukaan nuoret suhtautuvat kaikkein optimistisimmin omaan tulevaisuuteensa, ja mitä laajemmalle tulevaisuutta ajatellaan, sitä pessimistisemmäksi nuorten asenteet muuttuvat. Ympäristöllä on vaikutus kussakin ajassa elävien nuorten tulevaisuudenkuviin. Esimerkiksi työttömyysaste, koulutuksen määrä ja taloudellinen tilanne luovat yhteiskunnallista kehystä sille, millaisena nuoret näkevät tulevaisuutensa ja mahdollisuutensa. Yhteiskunnalliset kontekstit ovat esimerkiksi Pohjois-Euroopassa (esim. Suomi) ja Etelä-Euroopassa (esim. Italia) hyvin erilaisia. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tarkastella nuorten tulevaisuudenkuvia Suomessa ja Italiassa. Tutkimuksessa ollaan kiinnostuneita siitä, minkälaisia asioita nuoret nostavat esille pohtiessaan tulevaisuutta. Tutkimuksessa tarkastellaan sitä, keskittyvätkö nuoret tulevaisuutta pohtiessaan henkilökohtaiseen tulevaisuuteen, asuinmaansa tulevaisuuteen tai koko maailman tulevaisuuteen. Lisäksi ollaan kiinnostuneita siitä, suhtautuvatko nuoret tulevaisuuteen enemmän positiivisesti vai negatiivisesti. Tutkimusjoukko muodostui suomalaisista (N=61) ja italialaisista (N=62) pakollisen peruskoulunsa päättävistä oppilaista. Tutkimuksessa käytettiin sekä laadullisia että määrällisiä lähestymistapoja. Laadullista aineistoa nuorten tulevaisuuskuvista kerättiin piirtämistehtävän avulla. Määrällistä aineistoa kerättiin puolistrukturoidun kyselylomakkeen avulla. Tämän tutkimuksen mukaan sekä suomalaisista että italialaisista nuorista valtaosa suhtautuu tulevaisuuteen optimistisesti. Italialaisilla nuorilla suhtautuminen omaan tulevaisuuteensa näyttäisi olevan hieman suomalaisia nuoria optimistisempi, mutta asuinmaan tulevaisuuteen italialaiset suhtautuvat suomalaisia negatiivisemmin. Kaikkein positiivi-simmin oman asuinmaansa tulevaisuuteen suhtautuivat suomalaiset tytöt. Suomalaisten ja italialaisten nuorten suhtautuminen koko maailman tulevaisuuteen on hieman negatiivissävytteinen, mutta asenteet jakautuvat kuitenkin melko tasaisesti optimistisen ja pessimistisen välille. Omaa tulevaisuuttaan pohtiessa nuoret tuovat esille perheeseen, työ-elämään ja harrastuksiin liittyviä asioita. Oman maan ja koko maailman tulevaisuutta pohtiessa nuoret tuovat esille teknologian kehitykseen, kaupunkikuvan muutokseen, ympäristöongelmiin ja konflikteihin (sota/rauha) liittyviä asioita. Tulevaisuuden mahdollisuuksien ja vaatimusten muuttuessa ja monimutkaistuessa on tulevaisuuskasvatuksella yhä tärkeämpi rooli, kun nuoria pitäisi auttaa valmistautumaan tulevaisuuttaan varten. Kasvattajan täytyy olla vaikeiden asioiden käsittelyssä realistinen mutta silti optimistinen. Tulevaisuuteen vaikuttamiseen rohkaiseminen ja vaikuttamistai-tojen vahvistaminen on tärkeä osa kasvatustyötä.
Keywords: Tulevaisuus, tulevaisuudenkuva, tulevaisuuskasvatus, Suomi, Italia