Tapaustutkimus yhden yksikön joustavasta esi- ja alkuopetuksesta - Aarnivala, Anna; Keränen, Iida (My University, 2024)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää yhden yksikön esi- ja alkuopettajien sekä kunnan johtavan rehtorin kokemuksia ja käsityksiä joustavan esi- ja alkuopetuksen toiminnasta. Tutkimuskohteena oli esi- ja alkuopetuksen henkilökunta, johon kuului perusopetusyksikön rehtori, ensimmäisen ja toisen vuosiluokan opettajat, koulunkäynnin ohjaaja, varhaiskasvatusyksikön johtaja sekä varhaiskasvatusyksikön apulaisjohtaja, joka myös toimii yksikössä esiopetuksen opettajana. Lisäksi tutkimukseen osallistui kunnan johtava rehtori. Tutkimuksessa selvitettiin, miten joustavaa esi- ja alkuopetusta toteutetaan tutkimuksen kohteena olevassa yksikössä. Tämän lisäksi tutkittiin, miten joustavassa esi- ja alkuopetuksessa toteutetaan yhteisopettajuutta ja millaisia vaikutuksia sillä on todettu olevan. Joustavan esi- ja alkuopetuksen vaikutuksia tutkittiin myös nivelvaiheen ja eriyttämisen näkökulmista. Tutkimus toteutettiin tapaustutkimuksena yksikön joustavan esi- ja alkuopetuksen henkilökunnan ryhmähaastattelun sekä kunnan johtavalle rehtorille tehdyn yksilöhaastattelun avulla. Aineiston käsittelyssä käytettiin teemoittelua sekä aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Tässä tutkimuksessa havaittiin, että joustavan esi- ja alkuopetuksen avulla siirtymävaihe esiopetuksesta perusopetukseen helpottuu ja sujuvoituu sekä tieto siirtyy paremmin. Joustavan esi- ja alkuopetuksen avulla luodaan turvallisuuden tunnetta, sillä henkilökunta ja tilat tulevat lapsille tutuksi toiminnan myötä jo esiopetuksessa. Joustavien ryhmittelyjen avulla lasten on mahdollista työskennellä oman taitotasonsa mukaisella tasolla huolimatta siitä, millä alkuopetuksen vuosiluokalla opiskelee. Lasten kaveritaidot kehittyivät ja kaverisuhteita muodostui yli vuosiluokkarajojen. Tämän lisäksi erityisesti esiopetusikäisten lasten toiminnalliset taidot kehittyivät joustavien ryhmittelyjen myötä. Yhteisopettajuuden avulla tieto siirtyi sujuvammin, ja henkilöstön vahvuuksia ja lapsituntemusta pystyttiin hyödyntämään laajemmin. Tämä tutkimus antaa tietoa yhdestä joustavan esi- ja alkuopetuksen toimintamallista. Sen avulla saadaan tietoa yksikön joustavan toiminnan vahvuuksista sekä kehityskohteista, joiden avulla voidaan kehittää joustavaa esi- ja alkuopetusta eri yksiköissä. Joustavaa esi- ja alkuopetusta kehittämällä voidaan edistää esi- ja alkuopetuksen välisen siirtymävaiheen sujuvuutta sekä opetuksen eriyttämistä ja oppimismotivaation ylläpitämistä.
Keywords: joustava esi- ja alkuopetus, joustavuus, joustavat ryhmittelyt, yhteisopettajuus, esiopetus, alkuopetus, eriyttäminen, nivelvaihe, lapsilähtöisyys