HYVÄN KUOLEMAN JÄLJILLÄ : Diskurssianalyysi lääkäreiden eutanasiatulkinnoista - Hallapelto, Eveliina (My University, 2020)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan, millaisia merkityksenantoja kytkeytyy lääkäreiden eutanasiapuheeseen ja miten lääkärit jäsentelevät eutanasiaa. Tutkielmassa vastataan siihen, miten eutanasia merkityksellistyy lääkäreille ja mistä lääkärit kiistelevät keskustellessaan eutanasiasta. Yksilön itsemääräämisoikeus sekä kivuttomuuden ja kärsimyksen puutoksen korostaminen ovat nykyisen eutanasiakeskustelun ytimessä. Työ paikantuu modernin medikalisoituneen kuoleman kontekstiin. Lääkäreiden rooli elämän lopun päätöksissä on korostunut. Työssä tarkastellaan lääkärin profession lähtökohtia ja eettisiä periaatteita eutanasiakysymysten kehystämänä. Työn aineistona käytetään lääkäreiden kirjoittamia mielipidekirjoituksia, jotka on kerätty Helsingin Sanomista ja Lääkärilehdestä vuosilta 2012-2018. Lääkäreiden kirjoittamia mielipidetekstejä valikoitiin tutkielmaan yhteensä 42 kappaletta. Aineiston analysoinnissa käytettiin diskurssianalyysiä. Työn teoreettisena viitekehyksenä käytettiin sosiaalisten representaatioiden teoriaa sekä eutanasian merkityksiin ja siihen kohdistuviin asenteisiin liittyvää aikaisempaa tutkimustietoa. Analyysin tuloksena löytyi yhteensä neljä diskurssia. Professiodiskurssissa merkityksellistyvät ammattikunnan etiikan mukaiset tehtävät ja lääkärin roolia koskevat jäsentelyt eutanasiakysymysten kehystämänä. Hyvän kuoleman diskurssissa jäsentyvät kuolemaan ja kärsimykseen kohdistuvat merkityksenannot. Yhteiskunnallisten seurausten diskurssissa jäsentyvät eutanasian seurauksia ja ihmisarvoa koskevat kysymykset. Kuolevien hoivan haasteet- diskurssissa eutanasiaa jäsennellään suhteessa saattohoitoon ja diskurssissa merkityksellistyvät kuolevien hoivan ehdot sekä haasteet. Diskurssianalyysin perusteella todetaan, että eutanasiaan kohdistuvat merkityksenannot jäsentyvät lääkäreiden keskuudessa moninaisesti ja voivat sisältää keskenään ristiriitaisia aineksia. Pohjimmiltaan lääkärit kiistelevät eutanasian oikeuttamisesta sekä siitä, millaiseksi lääkärin rooli muodostuisi, mikäli eutanasia laillistettaisiin Suomessa. Kiistat koskevat myös eutanasian laillistamisesta koituvia mahdollisia yhteiskunnallisia seurauksia sekä eutanasian tarpeellisuutta.
Keywords: eutanasia, kuolema, lääketiede, professio, autonomia, lääkärin etiikka, kärsimys, kipu, sosiaalinen representaatio, medikalisaatio, saattohoito, diskurssianalyysi