"Iloa, ylpeyttä, kauhua, turhautumista, vastenmielisyyttä, helpotusta." : Opettajien asenteet oppilaskohtaista tukea saavien oppilaiden opetusta kohtaan - Liinanotko, Linnea; Rauhamäki, Liisa (My University, 2026)
Tämä tutkimus tarkastelee luokanopettajien asenteita oppilaskohtaista tukea saavien oppilaiden opetusta kohtaan yleisopetuksessa. Pyrimme selvittämään, minkälainen vaikutus resursseilla on opettamiseen, sekä kuinka kyvykkäiksi luokanopettajat kokevat itsensä opettamaan oppilaskohtaista tukea saavia oppilaita. Tutkimuksessa selvitettiin, minkälaisia asenteita luokanopettajilla on, ja mitkä niihin vaikuttavat. Tutkimus toteutettiin laadullisena kyselytutkimuksena, ja aineisto kerättiin Webropol-kyselyn avulla. Tuloksista ilmeni kielteisiin asenteisiin eniten vaikuttavana tekijänä puutteelliset resurssit. Riittämättömät resurssit näkyivät muun muassa liian suurina ryhmäkokoina, puutteellisina oppimisympäristöinä sekä moniammatillisen yhteistyön vähäisyytenä. Toinen vaikuttava tekijä oli opettajan heikko minäpystyvyys, joka ilmeni riittämättömyyden tunteena omassa työssään. Tutkimus osoittaa, että kielteiset asenteet ovat sidoksissa tekijöihin, kuten resursseihin, opettajan minäpystyvyyteen ja oppimisympäristöön. Tuloksia voidaan hyödyntää muun muassa opettajankoulutuksen kehittämisessä.
Keywords: Oppilaskohtaista tukea saava oppilas; inkluusio; integraatio; asenteet