Tekoälyn inhimillistäminen vuoden 2023 Suomi24-keskusteluissa - Manni, Siiri (My University, 2026)
Tässä tutkielmassa selvitän tekoälyn inhimillistämistä vuoden 2023 Suomi24-keskusteluissa. Tutkimukseni lähtökohta perustuu julkiseen keskusteluun, jossa tekoäly rinnastuu ihmisen kaltaiseksi toimijaksi. Tutkielmassani selvitän kielenkäyttäjien käsitystä tekoälyn inhimillisyyden asteesta tutkimalla verbejä, joita kielenkäyttäjät yhdistävät verkkokeskusteluissa kieliopilliseen tekoäly-subjektiin. Tutkimukseni kuuluu kognitiivisen kielitieteen alaan. Tutkimukseni teoreettiset lähtökohdat perustuvat elollisuuden ja tekijyyden korrelaatioon kielitieteissä. Yksi teoreettinen lähteeni on Richard Dixonin tutkimus ergatiivisuudesta (1979), joka osoittaa, että kieliopillisen tekoäly-subjektin todennäköisyys toimia transitiivisen verbin tekijänä on pieni. Tutkimukseni kannalta muita tärkeitä käsitteitä ovat elollisuushierarkia ja prototyyppisyys. Varsinainen aineisto koostuu kieliopillisen tekoäly-subjektin kanssa vuoden 2023 Suomi24- keskusteluissa yli kymmenen kertaa esiintyvistä verbeistä, joiden perusmuotojen semantiikasta tutkin inhimilliseen tekijään viittaavia merkityksiä. Tutkimukseni on siis korpuslingvistinen. Lähestyn aineistoa ensin laadullisesti, sitten määrällisesti. Aineiston jaon ja verbien analyysin pohjaan löyhästi Anneli Pajusen verbikategorioihin (2001) sekä verbien sanakirjamuotoihin. Tutkimustulokseni osoittavat, että 24 prosenttia aineiston verbeistä viittaa inhimilliseen tekijään. Tekoälyn inhimillistäminen on siis suhteellisen laaja ilmiö. Tutkielmani ei huomioi verbin esiintymisympäristöä eikä polysemiaa, minkä osalta tutkimukseni jää vaillinaiseksi. Samaa tutkimusaiheitta voisi laajentaa koskemaan kokonaisia lauseita, jolloin edellä mainittu ongelma ratkeaisi.
Keywords: kognitiivinen kielitiede; korpuslingvistiikka; tekijyys; tekoäly