Varikoseele eli kiveskohju - Eklund Lauri; Salminen Antti P.; Allonen Topias (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2025)
Varikoseele eli kiveskohju on tavallinen syy hakeutua lääkärin vastaanotolle. Usein taustalla on kivespussin sisällä tuntuva muutos tai kivespussiin paikantuva kipu, mutta potilas saattaa tulla vastaanotolle myös esimerkiksi lapsettomuusasioiden vuoksi. Kiveskohju on kliinisesti diagnosoitavissa, mutta kaikukuvaus on suositeltava lisätutkimus diagnoosin varmistamiseksi, erotusdiagnostisena poissulkututkimuksena sekä hoidon tarpeen arvioinnissa. Kiveskohjun hoitamista suositellaan aina oireisissa tapauksissa ja harkinnan mukaan myös osana oireettoman fertiili-ikäisen miehen lapsettomuushoitoa. Kiveskohjun hoito kuuluu erikoissairaanhoitoon. Suomessa ensisijaisena hoitomuotona käytetään toimenpideradiologista kiveslaskimon tukkimista. Toimenpiteen jälkeen vaiva uusii harvoin eikä rutiiniseuranta ole tarpeellista.