Majavien elinympäristön käyttö ja sen tutkimuksessa käytettävien menetelmien vertailu - Karvinen, Jessika (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Suomen kaksi majavalajia, euroopanmajava (Castor fiber) ja kanadanmajava eli amerikanmajava (Castor canadensis), ovat ekologialtaan hyvin samanlaisia. Kun euroopanmajava hävisi Suomesta, kannan elvyttämiseksi Norjasta siirrettiin euroopanmajavia ja Pohjois-Amerikasta kanadanmajavia. Kumpaakin lajia istutettiin osittain samoille alueille, jolloin toinen laji lopulta hävisi. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole selvää, miten lajit kilpailevat keskenään. Tässä tutkimuksessa selvitin kummankin lajin elinympäristön käyttöä, sillä Suomessa majavalajit ovat nyt ensimmäistä kertaa törmänneet luontaisen leviämisen kautta. Keräsin maastossa majavien jälkien koordinaatteja, joista mallinsin niiden käyttämät elinpiirit. Tuloksissani majavalajien välillä oli hyvin vähän eroja. Elinpiirin koko ja majavien käyttämät ravintopuut eivät eronneet. Euroopanmajavia esiintyi kuitenkin enemmän jokihabitaateissa ja lajien välillä oli eroa pesätyypeissä. Habitaattien tarkastelussa euroopanmajavat käyttivät kanadanmajavia enemmän pelto- ja lehtipuuvaltaisia ympäristöjä. Kanadanmajavilla havupuuvaltaisten habitaattien käyttö oli runsaampaa. Luonnonvarakeskuksen hallinnoima metsästäjiltä saatu laaja aineisto majavien pesien koordinaateista oli tärkeä osa tutkimusta, ja vertasin sitä itse maastossa keräämääni pesäkoordinaattiaineistoon. Pesien sijainneissa oli huomattavasti poikkeamia. Ilmoitetun pesän ja maastossa havaitun pesän habitaattiluokka oli kuitenkin useimmiten sama. Halusin myös selvittää, voidaanko maastokartoituksiin perustuvalla paikkatietoaineistolla saada samanlaista tietoa majavien elinympäristön käytöstä ja elinpiirin koosta kuin radiolähetinseurannalla kerätyllä aineistolla. Tein radiotelemetria-aineistosta kirjallisuuskatsauksen, ja sen perusteella majavien elinpiirien koot vastasivat omia maastokartoituksiin perustuvia tuloksiani. Aiheen tutkimus on edelleen tarpeen ja Suomen ainutlaatuinen yhteentörmäys voi viimein selventää majavalajien mahdollista kilpailua.