Basel III:n pääomavaatimukset: Analyysi luotto-riskin keskeisistä komponenteista ja pääomavaatimusten tehokkuudesta - Tammi, Julius (My University, 2024)
Tämä kandidaatintutkielma tarkastelee Basel III -regulaation pääomavaatimusten merkitystä pankkien pääomalainsäädännössä. Työn keskiössä ovat Basel III:n tiukentuneet pää-omavaatimukset, pääomapuskurit ja riskipainotetun omaisuuden määrittely. Basel III kehitettiin vastauksena vuoden 2007–2008 finanssikriisiin, ja sen tavoitteena on vahvistaa pankkien pääomapohjaa, parantaa riskienhallintaa ja lisätä pankkisektorin läpinäkyvyyttä. Tutkielman päätavoitteena on syventyä siihen, miten Basel III -regulaatio hallitsee pankkien luottoriskiä pääomavaatimusten avulla. Tutkimuksessa analysoidaan pääoman säätelymekanismeja ja niiden komponentteja, kuten maksukyvyttömyyden todennäköisyyttä (PD), tappion määrää maksukyvyttömyydessä (LGD), altistuksen määrää maksukyvyttömyydessä (EAD) ja maturiteettia (M). Näiden komponenttien avulla pankit voivat laskea tarvitsemansa pääoman kattamaan mahdolliset luottotappiot. Tutkimusmenetelmänä käytetään käsiteanalyyttistä lähestymistapaa ja teoreettista kirjallisuustutkimusta, joka pohjautuu aiempiin tutkimuksiin ja virallisiin dokumentteihin. Tutkielmassa esitetään myös laskuesimerkkejä pääomavaatimusten käytännön soveltamisesta sekä analysoidaan näiden vaatimusten tehokkuutta ja haasteita. Tutkielma tarjoaa kattavan kuvan Basel III -regulaation keskeisistä työkaluista ja niiden vaikutuksista pankkien pääomarakenteisiin. Lopuksi arvioidaan, kuinka hyvin Basel III on onnistunut saavuttamaan asetetut tavoitteensa ja mitä haasteita siihen liittyy tulevaisuudessa. Tämä tutkimus edistää ymmärrystä pankkiregulaation merkityksestä finanssialan va-kauden ja kestävyyden kannalta.
Keywords: Basel III, Pääomavaatimukset, Luottoriski, IRB-menetelmä