Eurooppalaisten pk-yritysten pääomarakenne vuosina 2017–2022 - Nykänen, Matias (My University, 2024)
Tutkimuskirjallisuus on ollut pitkään kiinnostunut yritysten pääomarakenteista ja siihen vaikuttavista osatekijöistä. Pääomarakenneteoria keskittyy pitkälti kahteen keskeiseen pääomarakenneteoriaan, joita valtaosa aikaisemmasta tutkimuskirjallisuudesta testaa. Keskeisten pääomarakenneteorioiden voidaan kuitenkin argumentoida syntyneen suuryritysten kontekstiin, joten niiden soveltaminen pk-yrityksiin ei välttämättä ole mutkatonta. Tässä tutkielmassa tarkastellaan eurooppalaisten pk-yritysten pääomarakennetta vuosina 2017–2022 määrällisen tutkimuksen avulla. Aineisto koostuu 2844 pk-yrityksen tilinpäätöstiedoista, ja aineiston analyysi toteutetaan lineaarisella regressioanalyysilla. Tutkielman keskeiset löydökset käsittelevät yrityksen vieraan pääoman suhdetta taseen loppusummaan eri selittävien muuttujien näkökulmasta. Kannattavuuden ja velka-asteen välillä havaittiin tilastollisesti merkitsevä negatiivinen riippuvuus, mikä tukee toista keskeistä pääomarakenneteoriaa eli pecking order -teoriaa. Yrityksen kasvulla oli tilastollisesti merkitsevä positiivinen riippuvuus sen velka-asteeseen, mikä osaltaan vahvistaa myös pecking order -teorian pohjalta tehtäviä olettamuksia. Toinen keskeinen pääomarakenneteoria, eli trade off -teoria, olettaa veroasteen ja velka-asteen välillä olevan positiivinen riippuvuussuhde, mutta aineiston yritysten osalta tällaista tilastollisesti merkitsevää riippuvuutta ei kuitenkaan havaittu, paitsi italialaisten yritysten osalta. Taseen rakenteen osalta huomattiin, että yrityksen aineellisen omaisuuden ja pitkäaikaisen vieraan pääoman välillä oli positiivinen riippuvuussuhde, kun taas aineellisen omaisuuden ja kokonaisvelka-asteen sekä lyhytaikaisen vieraan pääoman suhteen korrelaatio oli negatiivinen. Havainto tukee sekä pecking order- että trade off -teoriaa. Toimialan ja yrityksen velka-asteen välistä riippuvuutta ei voitu aineiston pohjalta vahvistaa tilastollisesti merkitseväksi. Yrityksen koon kasvaessa sen kokonaisvelka-aste laski, mutta pitkäaikaisen vieraan pääoman suhde kasvoi, mikä voisi selittyä suurempien yritysten paremmalla kyvyllä hankkia edullista pankkilainaa. Havainto on sekä pecking order -teorian sekä trade off -teorian olettamusten vastainen. Yrityksen iän ja pitkäaikaisen vieraan pääoman välillä havaittiin puolestaan negatiivinen korrelaatio, mikä haastaa trade off -teorian olettamusta siitä, että iäkkäämmät yritykset hyödyntäisivät enemmissä määrin velkarahaa. Korkotason nousun ei havaittu vaikuttavan tilastollisesti merkitsevästi yritysten velka-asteeseen. Vaikka aineiston yritykset oletettavasti kokivat huomattavaa kasvua rahoitustarpeessaan, korkotason muutos ei näkynyt vieraan pääoman määrässä. Tutkimus tarjoaa syvällisen katsauksen eurooppalaisten pk-yritysten pääomarakenteeseen, vahvistaen osaltaan pecking order -teorian pohjalta johdettavissa olevia ennusteita, tuoden esiin useita tekijöitä, jotka vaikuttavat yritysten pääomarakenteeseen.
Keywords: pk-yritykset, pääomarakenne, pecking order -teoria, trade off -teoria