Sosiaalisen pääoman vaikutus uralla etenemiseen - Pekkola, Venla (My University, 2026)
Tämä kandidaatintutkielma tarkastelee sosiaalisen pääoman vaikutusta työuralla etenemiseen. Aihe on vakiintunut tutkimuskohde, sillä sosiaalista pääomaa ja uraa on tutkittu laajasti, sekä yhdessä että erikseen. Aihe on myös ajankohtainen, sillä työllisyysaste on viime vuosina laskenut, jonka myötä työllistyminen on vaikeutunut. Tämä herättää kysymyksen siitä, voiko yksilön sosiaalinen pääoma tukea menestymistä niin työmarkkinoilla kuin -urallakin. Tutkielman tutkimuskysymys on ’’Millainen merkitys sosiaalisella pääomalla on työuralla menestymisessä?’’ Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja se koostuu johdannosta, kolmesta pääluvusta, johtopäätöksistä sekä jatkotutkimusehdotuksista. Ensimmäisessä pääluvussa tarkastellaan kolmea sosiaalista pääomaa käsittelevää teoriaa sekä sosiaalisia verkostoja sosiaalisen pääoman ilmentymänä. Toisessa pääluvussa käsitellään uraa ja uralla etenemistä objektiivisen uramenestyksen näkökulmasta. Kolmas pääluku yhdistää aikaisempien päälukujen teoreettiset näkökulmat ja analysoi sosiaalisen pääoman vaikutusta uralla etenemiseen. Lopuksi kootaan yhteen olennaisimmat johtopäätökset sekä ehdotetaan vaihtoehtoisia näkemyksiä tutkimuksen jatkamiseksi. Tutkielma osoittaa, että sosiaalinen pääoma toimii resurssina, jota yksilö voi hyödyntää saavuttaakseen tavoitteitaan työuralla. Sosiaalisella pääomalla on keskeinen merkitys työuralla etenemisessä ja sen vaikutukset nähdään pääsääntöisesti uraa edistävinä. Yksilön sosiaaliset verkostot tarjoavat resursseja, kuten tietoa, vaikutusvaltaa ja mainetta, jotka voivat edistää erilaisia objektiivisen uramenestyksen muotoja, kuten palkankorotuksia, ylennyksiä tai etenemistä organisaation hierarkiassa. Jatkotutkimuksen kannalta tutkielmassa ehdotetaan, että aihetta tarkasteltaisiin myös subjektiivisen uramenestyksen näkökulmasta. Lisäksi tulevaisuudessa olisi hyödyllistä tutkia ilmiön kontekstisidonnaisuutta sekä sosiaalisen pääoman kielteisiä vaikutuksia yksilöön ja tämän uraan.
Keywords: sosiaalinen pääoma; sosiaaliset verkostot; heikot siteet; ura; uralla eteneminen; uramenestys; objektiivinen uramenestys