Videopelien vaikeusasteet pelaajan kokemuksena - Savela, Riki (My University, 2024)
Videopelien sisältämien haasteiden sanotaan olevan merkittävä osa niitä. On olemassa useita eri tapoja luoda haasteita ja toteuttaa vaikeutta säätäviä tekijöitä peleihin, mutta vaikeusasteiden tekeminen perustuu enemmänkin taitoon kuin tutkitusti hyväksi tunnistettuihin menetelmiin. Aihetta ei ole tutkittu paljoa, mutta saatavilla oleva tieto on otettu tutkielmassa tieteellisen tarkastelun alle. Tutkielmassa käsitellään, miten pelaaja kokee vaikeusasteet ja miten ne olisi parasta toteuttaa pelaajakokemuksen kannalta. Tarkasteltavana on myös vaikeusasteiden historia ja käsitteet, vaikeuteen vaikuttavat tekijät, vaikeuden suunnittelu sekä mittaaminen. Tutkielman näkökulma on pelaajankokemuksessa mieltymyksen tasolla. Vaikeusastemieltymystä tarkastellaan eri pelilajityyppien välillä. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jossa käsitellään kahdeksaa aiheeseen liittyvää tutkimusta. Pelaajat suosivat mahdollisuutta valita itse pelin vaikeusaste, ja vaikeusasteet olisi hyvä nimetä pelityylin mukaisesti. Pelin vaikeuden olisi hyvä olla alussa helppo sekä tarjota pelin alussa tutoriaali. Pelaajat suosivat yleisesti helpompia vaikeusasteita.
Keywords: videopeli, vaikeus, vaikeusaste, pelaajakokemus